Το κλίμα ήταν φορτισμένο από το πρωί της Πέμπτης. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε καλέσει τους διαπιστευμένους συντάκτες σε συνέντευξη Τύπου για το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Το πόρισμα, ωστόσο, είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες μέρες και δημοσιεύτηκε το πρωί της Πέμπτης σε περιοδικό.

Οι αιτιάσεις των δημοσιογράφων εύλογες. Ακολουθούν αποσπάσματα από τους διαλόγους:

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, μας καλέσατε σήμερα να μας ενημερώσετε για ένα πόρισμα που έχει διαρρεύσει.

Πολάκης: Συμβαίνουν αυτά. Πληροφορίες διαρρέουν...

Δημοσιογράφος: Δεν πρόκειται για απλή διαρροή πληροφορίας, αλλά για διαρροή επίσημου και διαβαθμισμένου δημοσίου εγγράφου...

Ξανθός: Θα τα πούμε αυτά, θα τα πούμε. Δηλαδή, πραγματικά δεν καταλαβαίνω αυτή τη συνεχή τάση να ρωτάτε και να διακόπτετε την ώρα της συνέντευξης. Πραγματικά δεν το καταλαβαίνω αυτό. Δεν μπορώ να το διανοηθώ.

Δημοσιογράφος: Δεν το συνηθίζουμε, κύριε υπουργέ. Υπάρχει μία ιδιαιτερότητα εδώ πέρα σε αυτή τη συνέντευξη. Το καταλαβαίνετε.

Ξανθός: Ωραία. Το καταλαβαίνω και προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε για να πάμε παρακάτω. Προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε παρακαλώ όλοι μαζί. Όλοι μαζί.

Δημοσιογράφος: Η συγκεκριμένη εταιρεία η οποία, φαντάζομαι ότι εμπλέκεται στην εκστρατεία του καρκίνου που ανέφερε και ο αναπληρωτής υπουργός, διοργάνωσε την περασμένη βδομάδα ένα συνέδριο με την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, το e - health forum. Και αυτές τις μέρες οργανώνει, σήμερα ξεκίνησε, το συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας όπου πήγε σήμερα ο γενικός γραμματέας και αναμένεται να μιλήσει και ο κύριος Πολάκης.

Πολάκης: Εγώ δεν αναμένεται να μιλήσω πουθενά. Έχει το όνομά μου στο πρόγραμμα;

Δημοσιογράφος: Βεβαίως. Αναφέρεται.

Πολάκης: Χωρίς τη δική μου συγκατάθεση. Το ίδιο έγινε.

Δημοσιογράφος: ...

Πολάκης: Γιατί μπερδεύεις τα αυγά με τις πατάτες;

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, να μην κάνουμε συνεντεύξεις να μην τσαντίζεστε…

Πολάκης: Και ποιος σου είπε ότι τσαντίζομαι; Έτσι είναι το στυλ μου.

Δημοσιογράφος: Το στυλ σας στην Κρήτη, όχι εδώ.

Πολάκης: Δεν θα μου υποδείξεις εσύ…

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, οι καταγγελίες είναι σοβαρές. Υπάρχει όμως ο εξής κίνδυνος. Επειδή συμφωνήσαμε όλοι προηγουμένως ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ένα εργαλείο με το οποίο κάνει το υπουργείο Υγείας πολιτική Δημόσιας Υγείας, το να κατηγορείτε γενικώς και να καταγγέλλετε γενικώς τη συμπεριφορά, τη στάση του ΚΕΕΛΠΝΟ και υπόγειες διαδρομές χρήματος χωρίς να λέτε συγκεκριμένα ποιος, πότε και γιατί, δημιουργεί τον εξής κίνδυνο. Τώρα έχουμε περίοδο γρίπης. Θα ζητήσετε αύριο από το ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει εκστρατεία για τον εμβολιασμό για την πρόληψη της γρίπης. Για οτιδήποτε. Με τι κύρος θα βγει το ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει τέτοια καμπάνια; Εφόσον το κύρος του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει πεταχτεί στα σκυλιά.

Ξανθός: Νομίζω ότι έκανα μια παρατήρηση ακριβώς για να απαντήσω, να προλάβω τέτοιου τύπου παρερμηνείες. Προφανώς δεν απαξιώνουμε το ρόλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και την αναγκαιότητά του σε αυτή τη συγκυρία.

Πολάκης: Θα δείξεις το στοιχειώδη σεβασμό στον υπουργό την ώρα που μιλάει και θα μιλήσεις, θα ρωτήσεις μετά. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση. Στοιχειώδη σεβασμό να δείχνεις.

Δημοσιογράφος: Καλά, μη μας δείρετε.

Πολάκης: Δεν δέρνω κανένα. Και μη το γυρίσουμε εκεί γιατί από την αρχή ήρθατε με ένα στυλ λες και φταίμε εμείς που το βρήκε ο Βαξεβάνης, ας πούμε. Χαμηλά λίγο.

Δημοσιογράφος: Πάντως δεν φταίμε εμείς. Ποιος φταίει;

Πολάκης: Όχι εμείς πάντως. Το είπα, το είπα από την αρχή. Χαμηλά λίγο τώρα.

Ξανθός: Να μιλήσουμε λίγο; Να μιλήσουμε; Σας παρακαλώ πάρα πολύ.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, συγνώμη. Ζητώ συγνώμη.

Ξανθός: Χαίρομαι που ζητάτε συγνώμη. Γιατί πολιτικές μπαρούφες δεν λέω.

Δημοσιογράφος:...

Ξανθός: Τώρα έτσι δεν συζητάμε. Δεν συζητάμε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ.

Πολάκης: Λοιπόν, τα μαντρόσκυλα, τα οποία έχει εξαπολύσει η διαπλοκή για να μπλοκάρει αυτό που γίνεται, δεν μας σταματάει. Το κατάλαβες;

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο