Κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή η διάταξη για την εφαρμογή αυτόματου μηχανισμού επιστροφής υπερβάσεων (claw – back) στη φαρμακευτική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων.

Πρόκειται για το άρθρο 41 νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με θέμα “Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων”.

Ανάλογος μηχανισμός (claw – back) εφαρμόζεται ήδη στη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, με σκοπό την τήρηση του προϋπολογισμού. Στην περίπτωση που η δαπάνη ξεπεράσει τον προϋπολογισμό, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν τη διαφορά.

Η διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει τα εξής:

Ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός των νοσοκομείων για το έτος 2016 ανέρχεται στα 570 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 510 εκατομμύρια αφορούν φάρμακα που διαθέτουν τα νοσοκομεία και τα 60 εκατομμύρια νοσοκομειακά φάρμακα που διατίθενται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ (καρκινοπαθείς και χρονίως πάσχοντες).

Το 2017, ο προϋπολογισμός για φάρμακα των νοσοκομείων θα διαμορφωθεί στα 550 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 492,1 εκατομμύρια αφορούν τα νοσοκομεία και τα 57,9 εκατομμύρια τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Για το 2018, η προϋπολογισθείσα δαπάνη είναι 530 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 474,2 εκατομμύρια αφορούν τα νοσοκομεία και τα 55,8 εκατομμύρια τα νοσοκομειακά φάρμακα που χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον νομοθέτη, οποιαδήποτε φαρμακευτική δαπάνη υπερβαίνει τα παραπάνω καθορισμένα όρια, επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ή τους κατόχους άδειας αγοράς.

Καταβάλλεται, δε, σε ειδικό λογαριασμό ο οποίος ορίζεται από τον υπουργό Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ ή συμψηφίζεται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ με ισόποσες οφειλές για την προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων.

Ενιαία

Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι η παρούσα τροποποίηση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί ενιαία αντιμετώπιση της παροχής φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης από δημόσιες φαρμακευτικές δομές και γενική ομοιόμορφη αντιμετώπιση του μηχανισμού της αυτόματης επιστροφής (claw – back) στον χώρο του φαρμάκου.

Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι το μέτρο δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο και είναι αρκετά προβληματικό από πολλές απόψεις.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αναμένεται να το προσβάλουν νομικά, καθώς έχει διατάξεις οι οποίες δεν προσδιορίζουν με ακρίβεια τον τρόπο εφαρμογής του πνεύματος της διάταξης.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]