Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Λαϊκού Νοσοκομείου την Τρίτη για το πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων αντιρετροϊκών φαρμάκων στα νοσοκομεία της χώρας. 

Κάλεσε όλους τους πολίτες να διεκδικήσουν μαζί του την απρόσκοπτη πρόσβαση στη θεραπεία και να προασπίσουν το δικαίωμα των οροθετικών ατόμων και όλων των ασθενών στη ζωή.

Απαιτούν από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αποκαταστήσει άμεσα την ομαλή διάθεση αντιρετροϊκών στα φαρμακεία των νοσοκομείων και να σεβαστεί την αξιοπρέπεια, την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS.

Διεκδικούν την αποδέσμευση της ανελαστικής δαπάνης για τα αντιρετροϊκά φάρμακα από τον κεντρικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων και τη δημιουργία ανεξάρτητου κλειστού κωδικού που θα εγγυάται πλήρη πρόσβαση κάθε ανθρώπου που ζει με HIV/AIDS στο φάρμακό του.

Στηρίζουν και αναμένουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία παρατηρητηρίου ελλείψεων φαρμάκων και για την άμεση σύσταση της επιτροπής διαπραγμάτευσης για τα ακριβά και καινοτόμα φάρμακα.

Δεσμεύονται πως θα κλιμακώσουν με κάθε πρόσφορο μέσο τις κινητοποιήσεις τους, όσο συνάνθρωποί μας μένουν χωρίς φάρμακα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και όσο το Υπουργείο Υγείας καθυστερεί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες για αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ευθεία απειλή έναντι της ζωής και της υγείας των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει