Να αναζητήσουν το επαγγελματικό τους μέλλον σε ευρωπαϊκές χώρες, επιλέγουν πολλοί φυσικοθεραπευτές.

Κάθε χρόνο, 200 επαγγελματίες ζητούν από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών ειδική βεβαίωση, με την οποία θα μπορέσουν απασχοληθούν σε υγειονομικό σχηματισμό του εξωτερικού.

Χώρες όπως η Γερμανία και η Βρετανία αποτελούν τους κύριους επαγγελματικούς τους προορισμούς.

Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) Πέτρος Λυμπερίδης και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, με αφορμή το 25ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας, που γίνεται από τις 22 έως τις 24 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το προεδρείο του ΠΣΦ, και όσοι μένουν στην Ελλάδα (περίπου 2.500), βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με το Ασφαλιστικό, καθώς και με τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Παρακράτηση

Ο Οργανισμός τούς εξοφλεί κάθε χρόνο τις θεραπευτικές πράξεις επτά μηνών, παρακρατώντας τις αμοιβές των υπόλοιπων πέντε μηνών ως υποχρεωτική έκπτωση (rebate) και επιστροφή υπερβάσεων (clawback).

Ο γραμματέας του Συλλόγου Βαγγέλης Τριγώνης τόνισε ότι για κάθε θεραπεία σε ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ ο φυσικοθεραπευτής πληρώνεται 3,75 ευρώ.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι σε περίπτωση που το παραπεμπτικό είναι αξίας 150 ευρώ ο φυσικοθεραπευτής εισπράττει 37,5 ευρώ και στο κράτος επιστρέφουν 112,5 ευρώ.

Επιβάρυνση

Οι επιστροφές προς το κράτος είναι παρακράτηση εκκαθάρισης 10% από τον ΕΟΠΥΥ, παρακράτηση φόρου 26% και παρακράτηση 39% στο καθαρό ποσό, αφού αφαιρεθούν εκκαθάριση και φόρος (σύνολο 75%).

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι φυσικοθεραπευτές οι οποίοι εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία.

Παρότι απασχολούνται σε ειδικές μονάδες, όπως οι εντατικές, δεν λαμβάνουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας (περίπου 150 ευρώ), το οποίο δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024
Ανταπάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη για τη νοσηλεία του πατέρα του στο "Αττικόν"