Τις ανάγκες της προηγούμενης εικοσαετίας αντανακλούν οι δομές και η στελέχωση των ογκολογικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι πολλές, προκειμένου η χώρα μας να αντιμετωπίσει την έντονα αυξημένη ζήτηση.

Ένας στους τρεις Έλληνες ενδέχεται να εκδηλώσει καρκίνο σε κάποια φάση της ζωής του, ενώ 30.000 νέες περιπτώσεις καταγράφονται ετησίως στη χώρα μας.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε την Τρίτη το προεδρείο της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου).

Ο Ιωάννης – Ισίδωρος Βαρθαλίτης, πρόεδρος της Εταιρείας και η Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα, ειδική γραμματέας, υπογράμμισαν ότι ο καρκίνος παραμένει εμφανής πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία.

Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, ο αριθμός των πασχόντων θα συνεχίσει να αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό, με επακόλουθο την αύξηση της ζήτησης για ογκολογικές υπηρεσίες σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Τα κακοήθη νεοπλασματικά νοσήματα, εκτιμάται ότι θα παραμείνουν η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ενηλίκων στην Ελλάδα.

Την ώρα που η ζήτηση υπηρεσιών αυξάνεται – και λόγω της κρίσης – το δημόσιο σύστημα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα: σοβαρές ελλείψεις ειδικευμένων ογκολόγων, ανεπαρκής διαγνωστικός και θεραπευτικός έλεγχος, καθώς και μακροπρόθεσμη παρακολούθηση μετά τη θεραπεία, αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας, με παράλληλη αύξηση του κόστους που σχετίζεται με τον καρκίνο.

Υπηρεσίες

Σύμφωνα με τους ογκολόγους, η στελέχωση των ογκολογικών τμημάτων της χώρας, οι δομές και το προσωπικό των ογκολογικών υπηρεσιών αντανακλούν τις ανάγκες της προηγούμενης εικοσαετίας.

Η προσφορά δεν ανταποκρίνεται στη ζήτηση των ογκολογικών ασθενών, με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή τους να διεκπεραιώνεται από εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι υποδομές των αντικαρκινικών δομών χρειάζονται εκσυγχρονισμό, ενώ αναγκαία είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου παροχής ογκολογικών υπηρεσιών με σύγχρονες και αποδοτικές υπηρεσίες, όπως κλινικές και χειρουργεία ημέρας, κλινικά ογκολογικά κέντρα αναφοράς, ξενώνες φροντίδας ασθενών τελικού σταδίου και κατ΄ οίκον φροντίδα.

Προτάσεις

Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων θεωρεί ότι το σύστημα Υγείας χρειάζεται τα εξής:

  • Νέες ογκολογικές θέσεις στην περιφέρεια.
  • Ενίσχυση των υποστελεχωμένων ογκολογικών τμημάτων.
  • Εφαρμογή της νομοθεσίας για τη λειτουργία των ογκολογικών συμβουλίων.
  • Υιοθέτηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και ελληνικών θέσεων ομοφωνίας από φαρμακεία νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ για τη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών.
  • Προμήθεια και διαθεσιμότητα αντινεοπλασματικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν ελλείψεις.
  • Συνταγογράφηση αντινεοπλασματικών θεραπειών αποκλειστικά από ειδικούς ογκολόγους παθολόγους.

Με τα βήματα αυτά – σημειώνουν οι εκπρόσωποι της Εταιρείας – η Ελλάδα θα προσαρμοστεί στα δεδομένα της Ογκολογίας του 21ου αιώνα.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας