Aπό μέρα σε μέρα αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία καταργούνται από το νοσήλιο που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Ιδιωτικών Κλινικών το clawback και το rebate. Το οποίο συνολικά φθάνει το 48% και αφορά κατά 43% το clawback και κατά 5% το rebate.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΠΠΥ πληρώνει για μία κλίνη εντατικής θεραπείας σε ιδιωτική νοσηλευτική μονάδα 700 ευρώ –από αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν το clawback και το rebate- από την 1η ημέρα μέχρι την 3η ημέρα, ενώ από την 4η ημέρα μέχρι και την 15η ημέρα δίνει 550 ευρώ. Αν η νοσηλεία σε κλίνη ΜΕΘ ιδιωτικής κλινικής περάσει την 15η ημέρα, τότε ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει 300 ευρώ.

Η κατάργηση των περικοπών είχε τεθεί επί τάπητος πρόσφατα από τους επιχειρηματίες στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος τελικά απεδέχθη μετά και την απόφαση των ιδιωτικών φορέων δευτεροβάθμιας περίθαλψης να ενισχύουν τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ ανά την Ελλάδα. Σήμερα ο ιδιωτικός φορέας παρέχει 350 κλίνες ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή, παράγοντας από τον ιδιωτικό χώρο περίθαλψης, μας αποκάλυψε ότι έχει δοθεί το πράσινο φως από τους αρμοδίους να προχωρήσει η σύσταση πενταμελούς επιτροπής διαπραγμάτευσης, η οποία ουσιαστικά θα βάλει μπροστά την υπογραφή συμβάσεων με όλους του παρόχους υγείας.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις