«Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι», είπε παράγοντας του ΕΟΠΥΥ σε επιχειρηματία από τον κλάδο των διαγνωστικών κέντρων που θέλησε να μάθει πότε θα οριστεί εκ νέου ραντεβού με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης προκειμένου να συζητηθεί το πλαίσιο της καινούργιας σύμβασης.

Απάντηση, που αναμφίβολα δεν άρεσε στους εκπροσώπους του κλάδου, ιδίως μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν με την Επιτροπή, όπου «άναψαν τα αίματα» μετά την «πρόταση» του Εθνικού Φορέα να μπει πλαφόν ανά Περιφέρεια και ανά πάροχο. Πρόταση που προκάλεσε την αντίδραση επιχειρηματιών, επισημαίνοντας ότι «ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι να για να μοιράζει χρήματα αλλά για να αγοράζει από τους παρόχους υπηρεσίες προς όφελος των ασφαλισμένων του. Οι όποιες δε αποφάσεις πρέπει να είναι για όλους ίδιες, χωρίς εξαιρέσεις».

Πάντως, μέχρι και πριν από λίγες ημέρες είχε διαρρεύσει ότι το νέο ραντεβού θα προγραμματιζόταν για την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη. Τελικώς δεν θα γίνει τις προαναφερθείσες ημέρες και θα πάει μάλλον προς τα τέλη της εβδομάδας. Το μόνο ραντεβού που έχει ορίσει η Επιτροπή είναι με τις ιδιωτικές κλινικές και αυτό θα γίνει τη Δευτέρα (μία το μεσημέρι) στο οποίο και θα συζητηθεί η σύμβαση για τις νοσηλείες στις ιδιωτικές κλινικές. Είναι μία από τις τρεις συμβάσεις που πρέπει να κάνει ο ΕΟΠΥΥ με τη δευτεροβάθμια περίθαλψη του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι άλλες δύο είναι για τα διαγνωστικά τμήματα που διαθέτουν και για τις αιμοκαθάρσεις.

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα από τον κλάδο των διαγνωστικών, αυτός μας τόνισε ότι μέχρι στιγμής, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης δεν έχει κάνει καμία επί της ουσίας παρέμβαση-πρόταση προς τα διαγνωστικά κέντρα και απλώς ακούει τα αιτήματα των τελευταίων που συνοψίζονται στο εξής ένα!

« Όλες οι εξετάσεις να πληρώνονται στο 100% (χωρίς δηλαδή clawback καιrebate). Και για να μην υπάρχει υπέρβαση στον προϋπολογισμό, αφενός να εφαρμοστούν τα ιατρικά και συνταγογραφικά πρωτόκολλα και στην περίπτωση υπέρβασης να υπάρχει αυτόματη ενημέρωση του ασθενή, ότι μπορεί να κάνει την εξέτασή του στο Δημόσιο Τομέα».
Σημειώνεται ότι ο φετινός ετήσιος προϋπολογισμός για τα διαγνωστικά είναι στα 302 εκατ. ευρώ, ενώ κάτι που δεν επιβεβαιώνεται είναι ότι το πρώτο τρίμηνο υπήρχε υπέρβαση από τους φορείς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης του ιδιωτικού τομέα κατά 70% περίπου.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’