Ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας για τις ζωές των ασθενών οι ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης, το 2016 μισθοδοτούνται 2.500 λιγότεροι υπάλληλοι στο ΕΣΥ σε σχέση με πέρυσι και συνολικά την τριετία 13.500 λιγότεροι υπάλληλοι.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) εκτιμά ότι – από την αρχή του έτους – ο αριθμός όσων αποχώρησαν προς τη συνταξιοδότηση ξεπερνά τους 1.000.

Με αυτά τα δεδομένα, οι κενές οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ ανέρχονται σήμερα σε 30.000 και αν υπολογιστεί ότι στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” εργάζονται σήμερα 2.000 άτομα, με την κάλυψη των κενών θέσεων θα μπορούσαν να στελεχωθούν περισσότερα από δέκα μεγάλα νοσοκομεία!

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στις βάρδιες αναλογεί μία νοσηλεύτρια ανά 40 ασθενείς.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ συναρτά τις ελλείψεις με κινδύνους για την υγεία των ασθενών. Αναφέρει ενδεικτικά ότι έκλεισαν 50 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας επειδή δεν ανανεώθηκε η θητεία 190 εργαζομένων.

Στην περίοδο έξαρσης της γρίπης, περίμεναν καθημερινά για κρεβάτι εντατικής 80 ασθενείς, αριθμός που – με την ύφεση της επιδημίας – έχει περιοριστεί στους 30. Όσοι νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους ενώ χρειάζονται εντατική, εμφανίζουν σχεδόν διπλάσια θνησιμότητα από όσους νοσηλεύονται στην εντατική.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει πιο δύσκολη έως τις 30 Σεπτεμβρίου, όταν και λήγουν οι συμβάσεις επικουρικού προσωπικού.

Από την ΠΟΕΔΗΝ γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Εκτιμάται ότι, μέσω του ανασχεδιασμού του Υγειονομικού Χάρτη της χώρας και της έκδοσης νέων οργανισμών, επιχειρείται η κατάργηση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων, η ενοποίηση και κατάργηση υπηρεσιών, συγχωνεύσεις κλινικών και κλινών.

Απεργία

Γιατροί και εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα της Υγείας πραγματοποιούν 24ωρη πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Ιουνίου.

Διεκδικούν δωρεάν δημόσια Υγεία και Πρόνοια με καθολική πρόσβαση, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, ανανέωση συμβάσεων των εργαζομένων που υπηρετούν στην εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016 και ανάκτηση των μνημονιακών απωλειών.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα