Το οικονομικό περιβάλλον με την παρατεταμένη κρίση έχει φέρει στα όριά του το σύνολο των ασθενών που πάσχουν από σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως είναι οι ρευματικές παθήσεις. Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν:

  • 1 στους 4 ασθενείς αντιμετωπίζει πρόβλημα πρόσβασης σε γιατρό λόγω αδυναμίας εξασφάλισης ραντεβού στις δημόσιες δομές ή εξασφάλισης ραντεβού με γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ λόγω αδυναμίας καταβολής της αμοιβής του
  • 1 στους 5 ασθενείς δηλώνει ότι τα χρόνια της κρίσης η ασθένειά του έχει επιδεινωθεί λόγω καθυστέρησης ή ακόμη και διακοπής της θεραπείας του
  • 1 στους 4 ασθενείς ζητά από τον γιατρό του αλλαγή στο μείγμα των φαρμάκων του λόγω των δυσκολιών προμήθειας της φαρμακευτικής αγωγής
  • 1 στους 2 ασθενείς αντιμετωπίζει πρόβλημα πρόσβασης στα βιολογικά φάρμακα, λόγω της δυσχερούς πρόσβασης στον ιατρό, της απόστασης του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ, της μη διάθεσης ή της δυσκολίας εύρεσης του φαρμάκου.

Στο πλαίσιο του ανύπαρκτου έως σήμερα σχεδίου δράσεις για τις ρευματικές παθήσεις έγιναν- σύμφωνα πληροφορίες- οι πρώτες επαφές μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά το Σχέδιο Δράσης που κατέθεσε η τελευταία στο ΚΕΣΥ, το οποίο και εγκρίθηκε.

Σήμερα, υπάρχουν 350 ρευματολόγοι και 80 ειδικευόμενοι οι οποίοι και θα προστεθούν σταδιακά στο ενεργό δυναμικό τα επόμενα χρόνια. Μολονότι ο συνολικός αριθμός θα έπρεπε να υπερκαλύπτει τις ανάγκες, η ανορθολογική γεωγραφική κατανομή τους δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία του αναγκαίου δικτύου υπηρεσιών υγείας προς τους ρευματοπαθείς.

Η πλειονότητα των Ελλήνων Ρευματολόγων βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ένα ποσοστό μικρότερο του 20% απασχολείται στα Δημόσια Νοσοκομεία ή Πανεπιστημιακές Κλινικές (στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τις Πανεπιστημιακές Κλινικές της επαρχίας και σε ελάχιστα Νομαρχιακά Νοσοκομεία) ή στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ.

Χειρότερη είναι η κατάσταση των παιδιών που πάσχουν από ρευματικές παθήσεις. Κυρίως επειδή δεν έχει αναγνωριστεί η ειδικότητα της παιδορευματολογίας, ενώ υπάρχουν ελάχιστα σχετικά κέντρα (ένα κέντρο για αναφορές ρευματοπάθειας σε παιδιά στη Θεσσαλονίκη και ελάχιστα τμήματα σε άλλες παιδιατρικές κλινικές, 2 στην Αθήνα και μία στα Ιωάννινα) και λίγοι ελεύθεροι επαγγελματίες παιδίατροι με εξειδίκευση στην παιδορευματολογία.

Αλλά και το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που καθορίζει την παροχή υπηρεσιών υγείας στα άτομα με ρευματοπάθεια χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα, γραφειοκρατία και κυρίως έλλειψη σχεδιασμού που να αποβλέπει στην έγκαιρη διάγνωση και στην πρώιμη ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση και υποστήριξή τους.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]