Στον ανασχεδιασμό του πλαισίου λειτουργίας της πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης, προχώρησε η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), με στόχο, την παροχή ολοκληρωμένης οδοντιατρικής φροντίδας στο σύνολο του πληθυσμού, την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, τον εμπλουτισμό και την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

«Η ανάγκη για δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη γίνεται επιτακτικότερη στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, καθώς η δαπάνη για οδοντιατρική φροντίδα είναι από τις πρώτες που περικόπτονται όταν μειώνεται το εισόδημα των νοικοκυριών», αναφέρει η 1η ΥΠΕ, αναγνωρίζοντας ότι η στοματική υγιεινή δεν είναι πολυτέλεια, αλλά θεμελιώδης παράγοντας σωματικής και ψυχικής ευεξίας, όπως και υγιούς κοινωνικότητας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας της, η 1η ΥΠΕ ξεκίνησε να λειτουργεί ένα δημόσιο Οδοντιατρικό Κέντρο με υπηρεσίες που καλύπτουν όλο το φάσμα της στοματικής υγιεινής. Στις νέες εγκαταστάσεις του Τοπικού Ιατρείου Λένορμαν, που πρόσφατα αναδιαμορφώθηκαν, επί της οδού Λένορμαν 200, βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών τα παρακάτω ιατρεία:

- Οδοντοθεραπευτικό (έλεγχος και ολοκληρωμένη θεραπεία).
- Παιδοδοντικό (πρόληψη και ολοκληρωμένη θεραπεία).
- Ορθοδοντικό για παιδιά από εννέα έως 13 ετών (διάγνωση και θεραπεία).
- Γναθοχειρουργικό (όλο το φάσμα της γναθοπροσωπικής χειρουργικής).
- Οδοντοπροσθετικό (έλεγχος και θεραπεία).

Τρία εξειδικευμένα εργαστήρια, στελεχωμένα με έμπειρο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, παρέχουν την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη στο έργο του Οδοντιατρικού Κέντρου:

- Ακτινολογικό Εργαστήριο, για πανοραμικές ακτινογραφίες στόματος.
- Οδοντοπροσθετικό Εργαστήριο, στο οποίο κατασκευάζονται και επισκευάζονται οδοντοστοιχίες.
- Ορθοδοντικό Εργαστήριο, στο οποίο κατασκευάζονται και επισκευάζονται οι κινητοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί.

Δεδομένου ότι η στοματική υγιεινή συνδέεται άμεσα με την υγεία του υπόλοιπου οργανισμού του ανθρώπου, το έργο των παραπάνω ιατρείων υποστηρίζεται από καρδιολογικό, ωτορινολαρυγγολογικό και οφθαλμολογικό ιατρείο.

Το Τοπικό Ιατρείο (Οδοντιατρικό Κέντρο) Λένορμαν δεν απευθύνεται μόνο στους κατοίκους της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, αλλά σε όλον τον πληθυσμό της Αττικής, όπως και όμορων νομών που δεν παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες. Οι πολίτες μπορούν να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους καλώντας σε κάποιο από τα πενταψήφια νούμερα, στα οποία ρυθμίζονται τα ραντεβού στο ΠΕΔΥ.

Ο επόμενος στόχος της 1ης ΥΠΕ είναι η προαγωγή της πρόληψης μέσω στοχευμένων προγραμμάτων αγωγής υγείας του πληθυσμού. «Αξιοποιώντας την εμπειρία του προηγούμενου οκταμήνου, κατά το οποίο εξετάστηκαν 4.150 μαθητές, καταρτίζουμε νέο πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για το διάστημα φθινόπωρο 2016 έως και άνοιξη 2017, στη βάση επιχειρησιακού σχεδιασμού που προβλέπει χρήση σύγχρονου επιστημονικού υλικού, ευρύτερη γεωγραφική διασπορά, θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης, διαδικασίες ανατροφοδότησης, ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς και συλλόγους, αμφίδρομη επικοινωνία με εκπαιδευτικούς και γονείς, ποιοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων», σημειώνει η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη