Στα...κάγκελα βρίσκονται οι φαρμακοποιοί, έπειτα από την απόφαση μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας να διαθέσει – εκτός φαρμακείων – ένα προϊόν για την παρακολούθηση της γλυκόζης σε διαβητικούς.

Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνου Λουράντου (φωτό), ο οποίος απέστειλε σχετική επιστολή στην εταιρεία που το διακινεί, στο υπουργείο Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Στην επιστολή αναφέρεται – μεταξύ άλλων – ότι τα φαρμακεία αποτελούν μοναδικά και αποκλειστικά σημεία διάθεσης φαρμάκων:

“Ως επιστήμονες Υγείας αναγνωρίζουμε και χαιρετίζουμε την αξία της καινοτομίας που θα διευκολύνει την ζωή πολλών συμπολιτών μας.

Αυτό, όμως, που δεν κατανοούμε είναι πώς η εταιρεία σας επέλεξε τον δρόμο της απευθείας διάθεσης του συγκεκριμένου προϊόντος, αγνοώντας τοιουτοτρόπως τα φαρμακεία, τα οποία αποτελούν μοναδικά και αποκλειστικά σημεία διάθεσης φαρμάκων, φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η Δημόσια Υγεία”.

Ο κ. Λουράντος αναφέρει ότι – προς το παρόν – δεν θα υπεισέλθει σε θέματα κοινοτικού δικαίου που ρυθμίζουν θέματα ασυμβατότητας παραγωγού και πωλητή φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς ευλόγως τίθεται το ερώτημα αν η εν λόγω διάθεση είναι σύννομη:

“Σε κάθε πάντως περίπτωση, φρονούμε ότι είναι επικίνδυνη τόσο για την Δημόσια Υγεία, όσο και για την υγεία των πολιτών η σύμπτωση στο αυτό πρόσωπο των ιδιοτήτων του παραγωγού και λιανοπωλητή ενός φαρμακευτικού προϊόντος, ενώ ευλόγως τίθενται ζητήματα υγιούς ανταγωνισμού. Τα παραδείγματα και οι σχετικές απαγορεύσεις αποδεικνύουν του λόγου το αληθές”.

Ερώτημα

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ αφήνει αιχμές για τη συνεργασία της συγκεκριμένης εταιρείας με τα φαρμακεία, σημειώνοντας ότι “...ανακύπτει το εύλογο ερώτημα, όσον αφορά την επιλογή εκ μέρους της εταιρείας σας για τη συνέχιση της συνεργασίας με τα φαρμακεία, δεδομένου ότι διαθέτει προϊόντα για τον ίδιο σκοπό μέσω των φαρμακείων (ταινίες μέτρηση σακχάρου), την ίδια στιγμή που επιλέγει να διαθέτει απευθείας στους πολίτες ένα καινοτόμο προϊόν, ανταγωνιζόμενη τοιουτοτρόπως ευθέως τα φαρμακεία”...

Γίνεται, μάλιστα, πιο συγκεκριμένος, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη ενέργεια θέτει εν αμφιβόλω τη συνέχιση οποιασδήποτε συνεργασίας με τα φαρμακεία, τα όποια όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν την εταιρεία, διαθέτοντας τα προϊόντα της.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες – αναφέρει ο κ. Λουράντος – πρέπει να συνεργάζονται με τους επιστήμονες Υγείας και όχι να τους ανταγωνίζονται, δεδομένου ότι δεν πωλούν απλά αγαθά αλλά αγαθά υγείας.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα