Σε επίσχεση προχωρούν από την Παρασκευή οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για νέο γύρο κινητοποιήσεων από τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό, οι οποίοι είχαν εξαγγείλει επίσχεση και πριν ακριβώς από έναν μήνα (την 1η Ιουνίου).

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ των συμβεβλημένων γιατρών και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, σχετικά με την εκκαθάριση των οφειλών του Οργανισμού.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) καταγγέλλει ότι – παρά τα όσα αναφέρει η διοίκηση του Οργανισμού – πολλοί γιατροί δεν έχουν εξοφληθεί τον Ιανουάριο, ενώ καθίσταται ληξιπρόθεσμος και ο Φεβρουάριος.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα είναι η εξής:

  • Περίπου 530 κλινικοί γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για τον Ιανουάριο του 2016.
  • Οι κλινικοεργαστηριακοί και όλοι οι εργαστηριακοί γιατροί είναι απλήρωτοι για όλο το 2016, αναμένοντας να εισπράξουν αξιοσημείωτο κούρεμα, λόγω rebate και clawback.
  • Ο Φεβρουάριος του 2016 καθίσταται την Τρίτη ληξιπρόθεσμος.
  • Εκκρεμεί ο έλεγχος και η εκκαθάριση του οφειλομένου 10% από το 2012, ενώ ο έλεγχος του 2013, που έχει εκκαθαριστεί από τις ελεγκτικές εταιρείες, παραμένει ανεξόφλητος.

Το προεδρείο της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ υπογραμμίζει ότι την ίδια ώρα "τρέχουν" οι υποχρεώσεις των γιατρών απέναντι σε προμηθευτές, ελληνικό δημόσιο, ασφαλιστικά Ταμεία και δημόσιες επιχειρήσεις.

Υποχρεώσεις

Οι κλινικοί γιατροί ήδη έχουν χρεωθεί φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αξίας τουλάχιστον 6.000 ευρώ ο καθένας, χωρίς αντίστοιχες πληρωμές.

Οι συμβάσεις τους παρατάθηκαν με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, χωρίς επικύρωση με υπουργική απόφαση.

Πολλοί γιατροί αναφέρουν ότι έχουν χαθεί ενυπόγραφες επισκέψεις, εσώκλειστες στους φακέλους στο τμήμα εκκαθάρισης του ΕΟΠΥΥ στην Πεύκη και ότι κουρεύονται 200 ευρώ, καθώς δεν ανοίγει το σκαναρισμένο ηλεκτρονικό αρχείο της επίσκεψης.

Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ αφήνει αιχμές για την παραβατικότητα που παρουσιάζει η διοίκηση του Οργανισμού, αναφέροντας πως περιμένει τις απαιτούμενες εισαγγελικές παρεμβάσεις επί τελεσίδικων υποθέσεων.

Διοίκηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Οργανισμού εκτιμά ότι οι περιπτώσεις παραστατικών που δεν “περνούν” από τον έλεγχο είναι ελάχιστες και δικαιολογημένες.

Κατά την προηγούμενη κινητοποίηση των γιατρών, κανένας συμβεβλημένος δεν είχε ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ ότι προχωρεί σε επίσχεση, ενώ κανένας ασφαλισμένος δεν είναι κάνει παράπονα στον Οργανισμό.

Η εκκαθάριση των παραστατικών γίνεται για πρώτη φορά από τον ΕΟΠΥΥ και προχωρεί με γρήγορα βήματα, καθώς έχει ήδη εκκαθαριστεί ο Φεβρουάριος.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ