Για σαφείς ενδείξεις αντιστροφής των απελευθερώσεων στον φαρμακευτικό τομέα στην Ευρώπη, κάνει λόγο η γενική γραμματέας της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), η κ. Jurate Svarcaite (φωτό) επικαλέστηκε μία σειρά μελετών, από τις οποίες προκύπτει ότι το εγχείρημα της απελευθέρωσης δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Από τη μελέτη BALOG, η οποία αφορούσε την Ουγγαρία, διαπιστώθηκε ότι μετά την απελευθέρωση, τα φαρμακεία ιδιωτικών συμφερόντων χρησιμοποιούσαν μεθόδους προώθησης που εφαρμόζονται και για τα υπόλοιπα αγαθά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η κατανάλωση φαρμάκων. Η διάθεση των γενοσήμων μειώθηκε κατά 30% με 40% και αυξήθηκαν οι περιπτώσεις διαφθοράς μεταξύ υγειονομικών και φαρμακείων.

Όσον αφορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, η κ. Svarcaite επικαλέσθηκε δύο παλαιότερες μελέτες, που έγιναν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2005 στην Πορτογαλία.

Από αυτές, προέκυψε ότι σε περιοχές της ενδοχώρας οι τιμές αυξήθηκαν μετά την απελευθέρωση, ενώ οι προβλέψεις για μείωση των τιμών δεν επιβεβαιώθηκαν.

Ιδιοκτησιακό

Σχετικά με τις απελευθερώσεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, επεσήμανε ότι σε πολλές χώρες υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, καθώς φαίνεται πως ο υποτιθέμενος ανταγωνισμός δημιουργεί μονοπωλιακές καταστάσεις.

Ανέφερε συγκεκριμένα την Εσθονία, όπου τα ανεξάρτητα φαρμακεία αποτελούν μόνο το 2% του συνόλου και το υπόλοιπο μερίδιο ανήκει σε τρεις εταιρείες.

Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση της Νορβηγίας, όπου τα ιδιωτικά φαρμακεία κατέχουν το 6% της αγοράς και το υπόλοιπο ανήκει σε τέσσερις εταιρείες.

Σκέψεις

Εξαιτίας αυτών, πολλές χώρες έχουν “δεύτερες σκέψεις”, όπως η Ουγγαρία όπου από το 2010 η κυβέρνηση επανεισήγαγε κριτήρια στην ιδιοκτησία και αυστηροποίησε τα μέτρα για την εγκατάσταση των φαρμακείων.

Αποφάσισε, δηλαδή, ότι από το 2014 ποσοστό που ξεπερνά το 25% πρέπει να ανήκει τον φαρμακοποιό και μέχρι το 2017 να ανέλθει στο 50%. Εξαίρεσε, δε, από την ιδιοκτησία τους χονδρέμπορους και παραγωγούς.

Στην Εσθονία, μετά την απελευθέρωση του 1996, επανεισήχθησαν κριτήρια το 2015 όπως ότι υπεύθυνος πρέπει να είναι φαρμακοποιός και ότι τουλάχιστον το 50% των μετοχών πρέπει να ανήκει σε αυτόν

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας