Στη συγκρότηση ομάδας εργασίας για τη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ιατρικού Βελονισμού στην Ελλάδα, προχώρησε το υπουργείο Υγείας.

Σε απόφαση του Ανδρέα Ξανθού αναφέρεται ότι συντονίστρια της ομάδας είναι η γενική γιατρός Κωνσταντίνα Θεοδωράτου και μέλη της οι εξής:

Αγγελική Πετροπούλου (ψυχίατρος), Μιχάλης Ταραμπέ (πλαστικός χειρουργός), Γιώργος Λαζάρου (ορθοπεδικός), Ελένη Ξωμεριτάκη (ορθοπεδικός), Δημήτρης Τσουκαλάς (φαρμακοποιός – χημικός, ειδικός συνεργάτης του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας) και Αθανάσιος Μυλωνέρος (συνεργάτης του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Υγείας).

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, σκοπός της ομάδας εργασίας είναι η διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ιατρικού Βελονισμού στην Ελλάδα, η αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας για το θέμα και η ανάδειξη προτάσεων για τη ρύθμιση των προδιαγραφών ως προς την παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως για να γίνει κάποιος βελονιστής , απαιτείται πρωτίστως να έχει πτυχίο κλασσικής Ιατρικής. Σε πολλές χώρες του κόσμου, δε, ο βελονισμός συνδυάζεται αρμονικά με την κλασσική Ιατρική.

Ο βελονισμός είναι μία πανάρχαια θεραπευτική μεθοδολογία, η οποία χρησιμοποιείται και σήμερα, έχοντας υποστεί – με την πάροδο των αιώνων – πολλές τροποποιήσεις και βελτιώσεις.

Έχει τις ρίζες της στην αρχαία Κίνα και στηρίζεται στην παρατήρηση ότι στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος σημαντικό ρόλο παίζουν μερικοί ενεργειακοί δρόμοι που σχετίζονται με τις διαδρομές βασικών νεύρων ή ομάδων νευρώνων που στο βελονισμό ονομάζονται “μεσημβρινοί”.

Στη διαδρομή τους υπάρχουν μερικά σημεία στα οποία, επεμβαίνοντας με μηχανικό ερεθισμό (στην περίπτωση του βελονισμού εισάγοντας βελόνες από το δέρμα σε άλλοτε άλλο βάθος) βελτιώνεται η διαταραγμένη ροή της ενέργειας με θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Ασθένειες

Στην Κίνα, ο βελονισμός χρησιμοποιείται για θεραπεία μιας μεγάλης γκάμας ασθενειών και συμπτωμάτων τους, ενώ έχει δημοσιευτεί και ένα σχετικό κείμενο από το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης με τις παθήσεις στις οποίες έχει ένδειξη.

Στο κείμενο αυτό δεν αναφέρεται ότι όλες οι αναφερόμενες στον κατάλογο καταστάσεις μπορούν να θεραπευτούν. Μερικές μπορούν μόνο να βελτιωθούν ή να υπάρξει συμπτωματική θεραπεία.

Ορισμένες από τις ασθένειες που αναφέρονται σε αυτό είναι η χρόνια ιγμορίτιδα, η κώφωση, το γλαύκωμα, η μυωπία, η ρινίτιδα, ο πονόδοντος, το κοινό κρυολόγημα, η σχιστοσωμίαση, το βρογχικό άσθμα, η ακράτεια, η αιματουρία, η αμηνόρροια, η δυσμηνόρροια, οι αιμορροΐδες, το έκζεμα και η πρόπτωση μήτρας.

Στοιχεία

Η τέχνη του βελονισμού βασίζεται στον συνδυασμό των πέντε στοιχείων και αυτά είναι το ξύλο, η φωτιά, η γη, το μέταλλο και το νερό.

Οι βασικοί μεσημβρινοί είναι οι εξής: (LU) πνευμόνι, (LV) ήπαρ, (GB) χοληδόχος κύστη, (LI) παχύ έντερο, (ST) στομάχι, (SP) σπλήνα, (H) καρδιά, (SI) λεπτό έντερο, (BL) ουροδόχος κύστη, (KD) νεφρά, (P) Περικάρδιο, (TW) τριπλός θερμαστής καθώς και οι δύο επιπλέον μεσημβρινοί (GV) Governing Vessel, (CV) Control Vessel.

Μεγάλη συμβολή στον συνδυασμό των σημείων του βελονισμού έπαιξε ο θεραπευτής Hua Tuo, ο οποίος γεννήθηκε στην Κίνα το 110 της κοινής μας χρονολογίας.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα