Μείωση των εθνικών αναγκών σε αίμα, καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, χάρη στην ανάπτυξη νέων τεχνικών.

Σε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, χρησιμοποιούνται από τέσσερις έως πέντε μονάδες αίματος από δέκα μονάδες που χρειάζονταν πριν από μία δεκαετία.

Τα παραπάνω επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), απαντώντας στις καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) για ελλείψεις και υπολειτουργία τμημάτων αιμοδοσίας.

Το ΕΚΕΑ παραδέχεται, πάντως, πως υπολειτουργούν ορισμένες μονάδες, λόγω υποστελέχωσης.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Κέντρου, το 2015 συλλέχθηκαν από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας 538.580 μονάδες αίματος. Από αυτές, οι 318.044 προέρχονται από εθελοντές αιμοδότες και 220.536 από συγγενικό περιβάλλον.

Τα αντίστοιχα στοιχεία το 2012 ήταν 558.825 σύνολο, 305.511 εθελοντές, 253.314 συγγενείς.

Υπάρχει μικρή μείωση του συνόλου των αιμοληψιών, η οποία αποδίδεται κυρίως στη μείωση των μονάδων που προέρχoνται από το συγγενικό περιβάλλον, ενώ ο απόλυτος αριθμός μονάδων από εθελοντές έχει αυξηθεί.

Το ΕΚΕΑ σημειώνει πως από το 2012, παρατηρείται αναστροφή της σχέσης εθελοντών - συγγενικού περιβάλλοντος, υπέρ των εθελοντών, που είναι στόχος του αιμοδοτικού κινήματος από τη γένεσή του.

Οι “ανάγκες” της χώρας σε αίμα – εξηγεί – δεν απεικονίζονται από τον αριθμό συλλεγομένων μονάδων, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η ανάπτυξη νέων τεχνικών επιτρέπει τη μείωση της χρήσης αίματος, κάτι που αποτελεί πάγιο στόχο της επιστημονικής κοινότητας διεθνώς.

Οι μόνες πάγιες ανάγκες σε αίμα της χώρας είναι αυτές για τους ασθενείς με θαλασσαιμία, περίπου 120.000 το χρόνο.

Αιμοδοσίες

Αναφορικά με το κλείσιμο των τριών μεγάλων αιμοδοσιών που καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ, από το ΕΚΕΑ αναφέρονται τα εξής:

Το 1ο ΙΚΑ συνέλεξε 3.600 μονάδες το 2012, το 3ο ΙΚΑ δεν διενεργούσε αιμοληψίες, ενώ το Νοσοκομείο Πατησίων συνέλεξε επίσης 3.600 μονάδες το 2012.

Οι αιμοδοτικοί σύλλογοι του 1ου ΙΚΑ και του Νοσοκομείου Πατησίων ενσωματώθηκαν στα νοσοκομεία “Ευαγγελισμό” και “Αγία Όλγα” αντίστοιχα και οι αιμοληψίες και των δύο νοσοκομείων αυξήθηκαν το 2015 συγκριτικά με το 2012.

Ελβετία

Η εισαγωγή αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό έχει αρχίσει να μειώνεται σταδιακά (30.000 μονάδες το 2012 και 27.050 το 2015).

Η απογευματινή και Σαββατοκύριακου λειτουργία των αιμοδοσιών έχει περιορισθεί λόγω υποστελέχωσης.

Το προσωπικό των αιμοδοσιών με προσωπική ευαισθησία και τεράστια προσπάθεια λειτουργεί περίπου τις μισές αιμοδοσίες της Αττικής απόγευμα και Σαββατοκύριακο.

ΔΗΜ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις