Τονίζοντας ότι το πρωταρχικό έργο του θεσμικού οργάνου είναι να πληρώνει τις οφειλές του και να φέρεται υπεύθυνα απέναντι σε επαγγελματίες που δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Αντί αυτού σημειώνει η ίδια πηγή, προσφεύγει σε ληστρικά μέτρα, όπως το παράβολο 2% για μία ένταση, το οποίο δεν αφορά μόνο το επιζητούμενο ποσό για το οποίο έχει γίνει η ένταση αλλά το σύνολο της υποβολής.

Τι σημαίνει αυτό: ότι αν κάποιος πάροχος έχει υποβάλλει με παραστατικά ύψους 30.000 ευρώ και θέλει να κάνει ένσταση για κάποιο τμήμα αυτού του ποσού, πρέπει να καταθέσει 1500 ευρώ (που είναι το σύνολο της υποβολής).

Η κατάσταση είναι οριακή… και ήδη οι ενστάσεις, ακούγεται ότι έχουν ξεπεράσει τις 20 από την πλευρά των ιδιωτικών κλινικών και είναι περισσότερες από 150 από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (5.500 κλινικοί ιατροί και 3.500 εργαστηριακοί). Αριθμοί που αφορούν το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου και αυξάνονται γεωμετρικά.

Το νερό, σύμφωνα με εκπροσώπους από τον ιδιωτικό τομέα, ξεχείλισε από τις οδηγίες που εξέδωσε για τον τρόπο υποβολής των παραστατικών και ήδη ετοιμάζεται κύμα φυγής από όλους τους χώρους με την λήξη της σύμβασης τον Οκτώβριο…

Αναλυτικότερα οι οδηγίες του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους είναι οι εξής:

  1. Διαγνωστικά Κέντρα / Φυσικοθεραπευτές / Ιατροί με Πράξεις
  2. Το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών
  3. Τα παραστατικά θα πρέπει να τοποθετούνται στο φάκελο / κούτα με αλφαβητική σειρά των ασφαλισμένων που λαμβάνουν την περίθαλψη, ανά ημερομηνία εκτέλεσης και χωρίς συρραπτικό ή συνδετήρα.
    Προσοχή: τα παραπεμπτικά τα οποία αναπτύσσονται σε δύο ή τρείς σελίδες (ίδιος αρ. παραπεμπτικού με ανάπτυξη σε 2 ή 3 σελίδες), πρέπει οπωσδήποτε να είναι πιασμένα με συνδετήρα, αλλιώς υπάρχει πιθανότητα να μην ψηφιοποιηθεί η 2 η – 3 η σελίδα εάν το παραπεμπτικό πέσει στο δείγμα ελέγχου.
  4. Λοιπά έγγραφα, όπου απαιτούνται με βάση την ΚΥΑ Β2β/οικ.38642/2016 (ΦΕΚ/Β/1536/2016)
    Προσοχή (ειδικά στους παραπέμποντες ιατρούς), τα παραπεμπτικά των εξετάσεων θα πρέπει να είναι εκτυπωμένα σε φύλλα Α4 και να μην φέρουν σημάδια-εκδορές στο πεδίο που είναι το barcode.

Ιατρικές Επισκέψεις

  1. Το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών
  2. Τα έντυπα των επισκέψεων θα πρέπει να τοποθετούνται στο φάκελο / κούτα με ημερολογιακή σειρά εκτέλεσης και χωρίς συρραπτικό ή συνδετήρα.
  3. Λοιπά έγγραφα, όπου απαιτούνται με βάση την ΚΥΑ Β2β/οικ.38642/2016 (ΦΕΚ/Β/1536/2016)
    Προσοχή: τα έντυπα των επισκέψεων θα πρέπει να είναι εκτυπωμένα μέσω της Η.ΔΙ.Κ.Α. από την εφαρμογή e-prescription (ηλεκτρονικά) σε φύλλα Α4 και σε καμία περίπτωση χειρόγραφα.

Ιδιωτικές κλινικές (εκτός ΚΑΑ- Κλειστής και Ημερήσιας Νοσηλείας, Ψυχιατρικών και Ιδιωτικών Παθολογικών Κλινικών που νοσηλεύουν χρόνια πάσχοντες)

  1. Το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών
  2. Τα παραστατικά της νοσηλείας ανά ΑΜΚΑ τοποθετημένα με ημερολογιακή σειρά με βάση το εξιτήριο (χωρίς συρραπτικά, αλλά με συνδετήρα), με αλφαβητική σειρά των ασφαλισμένων που έλαβαν την περίθαλψη ανά ημερομηνία εκτέλεσης
  3. Λοιπά έγγραφα, όπου απαιτούνται με βάση την ΚΥΑ Β2β/οικ.38642/2016 (ΦΕΚ/Β/1536/2016)

ΚΑΑ – Κλειστής και Ημερήσιας Νοσηλείας

  1. Το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών
  2. Τα παραστατικά της νοσηλείας ανά ΑΜΚΑ με αλφαβητική σειρά των ασφαλισμένων που έλαβαν την περίθαλψη - υποχρεωτικά να περιλαμβάνεται η ιατρική γνωμάτευση εισαγωγής (για Κ.Α.Α. – Κ.Ν.), ή παραπομπής (για Κ.Α.Α. – Η.Ν.) σε κάθε μήνα υποβολής (χωρίς συρραπτικά, αλλά με συνδετήρα).
  3. Λοιπά έγγραφα, όπου απαιτούνται με βάση την ΚΥΑ Β2β/οικ.38642/2016 (ΦΕΚ/Β/1536/2016)

Ψυχιατρικές Κλινικές και Ιδιωτικές Παθολογικές Κλινικές που νοσηλεύουν χρόνια πάσχοντες

  1. Το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών
  2. Το σύνολο των παραστατικών της νοσηλείας ανά ΑΜΚΑ, τοποθετημένα με αλφαβητική σειρά των ασφαλισμένων που έλαβαν την περίθαλψη.
  3. Λοιπά έγγραφα, όπου απαιτούνται με βάση την ΚΥΑ Β2β/οικ.38642/2016 (ΦΕΚ/Β/1536/2016) ΜΧΑ - ΜΤΝ Τα πλήρη στοιχεία των συνεδριών ομαδοποιημένα ανά ΑΜΚΑ τοποθετημένα με αλφαβητική σειρά των ασφαλισμένων που έλαβαν την περίθαλψη. Λοιπά έγγραφα, όπου απαιτούνται με βάση την ΚΥΑ Β2β/οικ.38642/2016 (ΦΕΚ/Β/1536/2016)

Λοιπές υποβολές άλλων συμβεβλημένων παρόχων

  1. Το αντίστοιχο φορολογικό στοιχείο.
  2. Τα έγγραφα των ασφαλισμένων (όπου απαιτούνται) θα πρέπει να τοποθετούνται στο φάκελο / κούτα με αλφαβητική σειρά των ασφαλισμένων που έλαβαν την περίθαλψη και χωρίς συρραπτικό, μόνο με συνδετήρα.
  3. Λοιπά έγγραφα που απαιτούνται με βάση την ΚΥΑ Β2β/οικ.38642/2016 (ΦΕΚ/Β/1536/2016) Οι Πάροχοι για τις υποβολές τους οφείλουν να αποστέλλουν, το φυσικό αρχείο εντός προκαθορισμένου φακέλου στον οποίο θα έχει επικολληθεί εξωτερικά η ειδική ετικέτα που εκτυπώνει το e-ΔΑΠΥ, με κάθε υποβολή λογαριασμών του μήνα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου