Τα προβλήματα πειθαρχικού ελέγχου στον κλάδο των φαρμακοποιών αναδεικνύει η δημοσιοποίηση του πορίσματος για την παραβατική συμπεριφορά των παρόχων του ΕΟΠΥΥ.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος (φωτό) χαρακτηρίζει μεμονωμένες τις περιπτώσεις φαρμακοποιών, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν προβεί σε μία σειρά από παραβάσεις.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων κουπονιών ή κουτιών φαρμάκων χωρίς κουπόνια, πλασματικές χρεώσεις στον ΕΟΠΥΥ, συγκέντρωση βιβλιαρίων στα φαρμακεία, χορήγηση φαρμάκων σε νεκρούς πώληση σκευασμάτων για “παράλληλες” εξαγωγές και συνεργασία με γιατρούς για χορήγηση φαρμάκων.

Μιλώντας στο Iatronet, ο κ. Λουράντος σημείωσε πως είναι τουλάχιστον άδικο να στηλιτεύεται ο υγειονομικός κλάδος για τις μεμονωμένες περιπτώσεις μερικών επίορκων λειτουργών της Υγείας:

“Τόσο οι γιατροί, όσο και οι φαρμακοποιοί έχουν αποδείξει ότι σέβονται το λειτούργημά τους. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οφείλουν να πατάξουν κάθε έκνομη ενέργεια, αλλά όχι να ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα εξαιτίας των κενών της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Γιατί ευθύνεται ο φαρμακοποιός ή ο γιατρός, όταν το σύστημα δεν απορρίπτει τους μη ευρισκόμενους πλέον εν ζωή”;

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, ο ΠΦΣ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση την επαναλειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων με τη συμμετοχή δικαστικού εδώ και έναν χρόνο περίπου. Είναι ατυχές – σημειώνει – να στοχοποιείται ένας κλάδος 11.000 φαρμακοποιών από δύο ή τρεις περιπτώσεις.

Δικαστικός

Μέχρι το 2014, στα πειθαρχικά συμβούλια των Φαρμακευτικών Συλλόγων προέδρευε εν ενεργεία δικαστικός, τον οποίο όριζε η κυβέρνηση.

Με τον νόμο 4254/2014, αυτό καταργήθηκε και στα πειθαρχικά προεδρεύουν πλέον οι εκάστοτε πρόεδροι των συλλόγων.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ έχει εκφράσει την αντίθεσή του με αυτό το καθεστώς, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο – για λόγους διαφάνειας, χρηστής διοίκησης και απόδοσης της δικαιοσύνης – τις γνώσεις του δικαστικού να τις επωμίζεται ο φαρμακοποιός.

Για ποιον λόγο – αναρωτιέται ο κ. Λουράντος – να σύρονται αργότερα στα δικαστήρια – δικαίως ή αδίκως - οι πρόεδροι των Συλλόγων για αποφάσεις των Πειθαρχικών τους;

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις