Θετικά αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί τη δυνατότητα να διαθέτουν από τα φαρμακεία τους επιθέματα κατακλίσεων και σκευάσματα ειδικής διατροφής στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Για το θέμα έλαβαν την περασμένη εβδομάδα διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του Οργανισμού. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συμφωνηθεί ένα σχέδιο, ώστε να εκτελούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία οι συνταγές για επιθέματα και προϊόντα ειδικής διατροφής, με τον ίδιο τρόπο που εκτελούνται και τα αναλώσιμα του διαβήτη.

Για τον λόγο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ έχει αποστείλει στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) τη σχετική πρόταση που έλαβε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), ώστε να εφαρμοστούν ταινίες γνησιότητας και σε αυτά τα προϊόντα.

Η δαπάνη για τα επιθέματα στον ΕΟΠΥΥ φαίνεται να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς το 2012 ήταν μόλις 2 εκατομμύρια ευρώ, για να φτάσει πέρυσι στα 44 εκατομμύρια.

Στους ελέγχους που έγιναν μέσα στο 2015, εντοπίστηκαν μία σειρά από παραβάσεις σχετικά με τη χορήγηση των εν λόγω προϊόντων.

Διαπιστώθηκε αποζημίωση επιθεμάτων από τον ΕΟΠΥΥ σε τιμές μεγαλύτερες της λιανικής πώλησης ή του διαδικτύου (65 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, 25 ευρ λιανική και 15,20 ευρώ στο Διαδίκτυο).

Διαδικασία

Ο έλεγχος αποκάλυψε ελλείψεις στη διοικητική διαδικασία αποζημίωσης των επιθεμάτων, όπως απουσία υπογραφών και σφραγίδων των αρμοδίων.

Εντοπίστηκαν αποζημιώσεις αναλώσιμων με τυποποιημένες ιατρικές γνωματεύσεις από τον ίδιο γιατρό, με ίδια διάγνωση και για το ίδιο είδος υλικού.

Βρέθηκαν ελλιπή παραστατικά, χωρίς να φέρουν καμία χειρόγραφη συμπλήρωση από τον ασφαλισμένο στην υπεύθυνη δήλωση για την παραλαβή των υλικών, του αριθμού των εμβαλλαγίων του σκευάσματος που παρέλαβε.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα