Χαμηλούς τόνους σχετικά με τον κίνδυνο από την ελονοσία, κράτησε την Πέμπτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Μετά το τέλος σύσκεψης, η οποία έγινε στην Αριστοτέλους, ο Ανδρέας Ξανθός έσπευσε να εκφράσει τη στήριξή του στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, ο οποίος έχει δεχθεί τα πυρά του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας.

Ο υπουργός Υγείας στήριξε, επίσης, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), λέγοντας ότι η χώρα έχει επάρκεια σε αίμα.

Ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι ένα θέμα Δημόσιας Υγείας, όπως η ελονοσία, δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και προανήγγειλε πως το υπουργείο θα συνεχίσει να εργάζεται με σοβαρότητα.

Για τις επιθέσεις που έχει δεχτεί, ο κ. Μπασκόζος σχολίασε ότι όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με την πολιτική, είναι βέβαιο ότι θα υποστεί κριτική.

Είπε, πάντως, ότι δεν φοβάται και δεν έχει κανένα πρόβλημα, όσο έχει την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Ο καθηγητής της ΕΣΔΥ Τάκης Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως ο θόρυβος δεν είναι δικαιολογημένος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κορυφώθηκε η αντιπαράθεση για τέσσερα μόλις κρούσματα.

Επεσήμανε ότι κρούσματα έχουμε από το 2009, σημειώνοντας ότι δεν δικαιολογούνται οι αναφορές γιατρών σε “καραντίνα”.

Στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας δεν μετείχαν, τελικά, εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς - όπως αναφέρθηκε - είχε προηγηθεί σχετική συνάντηση την Τετάρτη.

Αίμα

Αναφερόμενοι στην επάρκεια αίματος, οι επιστήμονες και ο υπουργός Υγείας είπαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, παρά τον αποκλεισμό δώδεκα δήμων από την αιμοδοσία.

Η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Χάρις Ματσούκα επεσήμανε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφάλεια του αίματος είναι πολύ αυστηρά και πως δεν είχαμε σοβαρές ελλείψεις τον Αύγουστο.

Ο κ. Μπασκόζος είπε ότι το σχέδιο “Μερόπη” λειτουργεί, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικο και χρήματα και πως έχουν γίνει οι προβλεπόμενοι ψεκασμοί.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Roche: Έμπρακτη δέσμευση σε ένα ποικιλόμορφο, ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού