Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, αποκαλύπτει έκθεση της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής.

Το έγγραφο, που έφερε στο φως το Σάββατο ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ), αναφέρονται – μεταξύ άλλων – τα εξής:

“Το υπόγειο του κτιρίου είχε πλημμυρίσει από λύματα και η δυσοσμία ήταν πολύ έντονη - αφόρητη λόγω της παλαιότητας των αποχετευτικών αγωγών και του μεγάλου όγκου των λυμάτων που δέχονται καθημερινά οι αγωγοί, τα λύματα διέρρευσαν στο υπόγειο.

Τα παραπάνω αποτελούν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, της ηπατίτιδας Α και άλλων νοσημάτων”.

Οι επιθεωρητές επισημαίνουν ότι το πρόβλημα είχε παρουσιαστεί εδώ και ημέρες, χωρίς ωστόσο να υπάρξει μέριμνα για την μεταφορά των προσφύγων σε ασφαλές μέρος.

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στην οποία περιγράφονται οι συνθήκες και οι κίνδυνοι.

Το προεδρείο του ΙΣΑ καταλογίζει ευθύνες στην πολιτική ηγεσία για τον χειρισμό του θέματος, χαρακτηρίζοντας “Νταχάου” το Ελληνικό.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η περιφερειάρχης Αττικής – αναφέρει – οφείλουν άμεσα να απαντήσουν για πόσο διάστημα ήταν υποχρεωμένοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται προσωρινά στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ελληνικού.

Να ζουν, δηλαδή, με τα βοθρολύματα και να κινδυνεύει η υγεία τους, πριν αποφασίσουν να παρέμβουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ευθύνες

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης κάνει λόγο για εγκληματικές ευθύνες, τονίζοντας πως το έγγραφο έρχεται να επιβεβαιώσει αυτά που εδώ και μέρες καταγγέλλει δημόσια:

“Επιβεβαιώνει την ύπαρξη στο Ελληνικό μιας υγειονομικής βόμβας μεγατόνων.

Επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μου για τις συνθήκες υγιεινής στα Κέντρα Φιλοξενίας και το κίνδυνο που διατρέχουν οι άνθρωποι που φιλοξενούνται σε αυτά.

Αποδεικνύει την ανικανότητα των κ.κ. Πολάκη και Μπασκόζου να διαφυλάξουν τη Δημόσια Υγεία.

Αποδεικνύονται μια "επικοινωνιακή φούσκα" οι διαβεβαιώσεις που έδιναν οι κύριοι αυτοί μέχρι και χθες ,ότι οι συνθήκες υγιεινής έχουν διασφαλιστεί στα κέντρα όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες

Νταχάου

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, εξίσου "φούσκα" αποδεικνύεται και το δήθεν ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας Αττικής για τους ανθρώπους αυτούς, το οποίο εξαντλήθηκε στην συγκέντρωση "ξηράς τροφής" μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες:

“Κανείς δεν γνωρίζει πως μοίρασε η κ. Δούρου τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν από το περίσσευμα αγάπης των πολιτών της Αττικής, την ώρα που κάποιοι θησαυρίζουν με τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διατίθενται για τη σίτιση των προσφύγων”.

Για το "Νταχάου" του Ελληνικού – αναφέρει – κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Δεν αξίζουν στην Ελλάδα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης τέτοιες εικόνες ντροπής.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη