Νέα καταγγελία για νέα εστία μόλυνσης σε καταυλισμό προσφύγων, έκανε τη Δευτέρα ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ).

Το προεδρείο του Συλλόγου αναφέρεται σε έκθεση επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, η οποία αποτυπώνει τις άθλιες συνθήκες υγιεινής δίπλα από το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων.

Το εν λόγω κτίριο τελεί υπό κατάληψη από “αλληλέγγυους”, οι οποίοι έχουν μεταφέρει εκεί πρόσφυγες και μετανάστες .

Σύμφωνα με την έκθεση, η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για την υγεία των προσφύγων, όσο και για τη Δημόσια Υγεία.

Τα λύματα πλημμυρίζουν τους δρόμους γύρω από το υπό κατάληψη κτίριο και αποτελούν εστία μόλυνσης για όλη την περιοχή.

Στην έκθεση αναφέρονται – μεταξύ άλλων – τα εξής:

“Στην όδό Εβάνς υπήρχε μεγάλη ποσότητα στάσιμων και δύσοσμων υδάτων τα οποία έρεαν σε όλους του γύρω δρόμους με αποτέλεσμα να γίνεται δυσχερής η παραμονή μας στην περιοχή.

Επιπλέον, λόγω των στάσιμων υδάτων υπήρχε μεγάλος αριθμός από κουνούπια τα οποία επιβαρύνουν τον περιβάλλοντα χώρο, επιτείνοντας το πρόβλημα Δημόσιας Υγείας που έχει δημιουργηθεί.

Αναφορικά με το πίσω ακάλυπτο χώρο υπήρχε μικρή ποσότητα απορριμμάτων τα (πλαστικά και αλουμίνια κουτιά) τα οποία ρίχνουν οι καταληψίες από τα μπαλκόνια του κτιρίου”.

Διεργασίες

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, πέραν της αισθητικής ρύπανσης, η επί μακρόν παραμονή των απορριμμάτων, συμβάλλει στην επιτάχυνση διεξαγωγής αερόβιων και αναερόβιων διεργασιών (αύξηση μολυσματικού φορτίου) και στην εκδήλωση κινδύνων μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών παρουσία φορέων μετάδοσης)...

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης χαρακτηρίζει ντροπή την ανοχή και αδιαφορία που – όπως καταγγέλλει – επιδεικνύει η κυβέρνηση:

“Προσβάλλει τον πολιτισμό μας και ακυρώνει στην πράξη την εικόνα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που έχει δείξει όλο αυτό το διάστημα ο ελληνικός λαός στο δράμα των ανθρώπων αυτών”.

Απάντηση

Η διοίκηση του νοσοκομείου “Κωνσταντοπούλειο”, στο οποίο ανήκει το πρώην νοσοκομείο Πατησίων, ανακοίνωσε ότι το υπό κατάληψη κτίριο δεν ανήκει στο νοσοκομείο, απλά βρίσκεται ακριβώς δίπλα από αυτό:

“Η διοίκηση του νοσοκομείου, από την πρώτη μέρα της κατάληψης (21 Ιουλίου 2016) παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. Ενημέρωσε άμεσα τους υπεύθυνους φορείς (διεύθυνση Αστυνομίας, ΕΚΕΠΥ, διοίκηση 1ης ΥΠΕ) και έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εγκαταστάσεων του πρώην νοσοκομείου Πατησίων, το οποίο φυλάσσεται όλο το 24ωρο από προσωπικό ασφαλείας.

Σε συνεργασία με την 1η ΥΠΕ δρομολογείται σχέδιο αξιοποίησης του πρώην νοσοκομείου Πατησίων.

Είμαστε στη διάθεση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών καθώς και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου για την παροχή λεπτομερών πληροφοριών που αφορούν το Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας “Κωνσταντοπούλειο – Πατησίων”.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη