Δύο θετικά μηνύματα για τη λειτουργία του συστήματος Υγείας, απηύθυνε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας.

Μιλώντας στο συνέδριο “Health World 2016”, ο Ανδρέας Ξανθός εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σύστημα Υγείας δεν κινδυνεύει πλέον με κατάρρευση και πως τα υγειονομικά μέτρα που λαμβάνονται για τους πρόσφυγες είναι επαρκή.

Για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας, ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι έχει αντιστραφεί μία συνεχής – επί εξαετία – περικοπή δαπανών και απώλειας προσωπικού.

Είναι – είπε – σε εξέλιξη η πρώτη σοβαρή παρέμβαση ενίσχυσης της δημόσιας περίθαλψης από την αρχή της κρίσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, σταμάτησε οριστικά το κλείσιμο νοσοκομείων, οι συγχωνεύσεις κλινικών και η κατάργηση οργανικών θέσεων.

Ξεκίνησε, παράλληλα, η λειτουργία νέων νοσοκομείων (όπως στη Σαντορίνη), ανοίγουν κλειστά κρεβάτια εντατικής θεραπείας, αναπτύσσονται νέα τμήματα, ενισχύεται το ΕΚΑΒ, αναβαθμίζονται σταδιακά οι σημερινές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας και στελεχώνονται με ειδικά οικονομικά κίνητρα τα Περιφερειακά Ιατρεία σε άγονες και νησιωτικές περιοχές.

Διοικήσεις

Αναφερόμενος στις διοικήσεις των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σημείωσε ότι έχουν επιλεγεί με μία αξιοκρατική διαδικασία.

Στην πλειονότητά τους, οι νέοι διοικητές διαθέτουν υψηλά προσόντα και τεχνοκρατική επάρκεια, οργανική σχέση με το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του και αφοσίωση στη δημόσια περίθαλψη:

“Το πολιτικό 'σήμα' ότι τέλειωσε οριστικά η εγκατάλειψη, η αποδιοργάνωση και η 'παθητική' ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης έχει δοθεί και αυτό πού μένει είναι η αισθητή βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζομένων στο σύστημα και κυρίως των ασθενών”, τόνισε ο κ. Ξανθός.

Πρόσφυγες

Για το θέμα των προσφύγων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής: “Δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει 'υγειονομική βόμβα' λόγω του προσφυγικού και είναι ανεύθυνοι και επικίνδυνοι όσοι παίζουν μικροπολιτικά, ξενοφοβικά και λαϊκιστικά παιγνίδια με τη Δημόσια Υγεία”.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, με ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτούνται 850 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Με το προσωπικό αυτό, αναβαθμίζεται η πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και στηρίζεται η εύρυθμη λειτουργία των όμορων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων