Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας για 100.000 ευρώ και κάτι… έχει μπλέξει η κινητή μονάδα μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής εταιρείας, η οποία αναμένει από τον Ιούνιο το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει και πάλι το ταξίδι της ανά την Ελλάδα. 

Μία δράση ευθύνης για τις γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν αυτή την τόσο σημαντική εξέταση για τη ζωή τους. Σημειώνεται ότι το κόστος μίας μαστογραφίας ιδιωτικά, κυμαίνεται από 40 έως 60 ευρώ (μέσω ΕΟΠΥΥ κοστίζει 20 ευρώ). Παράλληλα, η δράση απευθύνεται και σε γυναίκες που εκτός από την οικονομική τους αδυναμία απέχουν σημαντικά και από τα κέντρα που πραγματοποιούν μαστογραφίες, ενώ σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη εξέλιξη της δράσης διαδραματίζει και η παρακίνηση που υπάρχει από τη μία γυναίκα στην άλλη.

Την πληροφορία της καθυστέρησης, που είχε το Ιatronet, την επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και διευθυντής κλινικής μαστού στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, μολονότι τα απαραίτητα έγγραφα για το νέο πρόγραμμα που αφορά 20 μήνες έχουν κατατεθεί στην Περιφέρεια Αττικής από το καλοκαίρι, η πολυπόθητη έγκριση δεν έχει έρθει ακόμη. Η δική του ενημέρωση είναι ότι επειδή το κονδύλι που απαιτείται για να ξεκινήσει το έργο ξεπερνά τα 100.000 ευρώ (!) –τεράστιο ποσό ομολογουμένως- η δράση έχει πάει προς έγκριση στο ελεγκτικό συνέδριο το οποίο επίσης δεν έχει ακόμη εκδώσει απόφαση. Μία χρονοβόρα διαδικασία, που όμως είναι εις βάρος των γυναικών.

Γιατί; Διότι κάθε χρόνο, υπογραμμίζει ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, διαγιγνώσκονται στη χώρα μας περίπου 5.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού, καθώς στην Ελλάδα είναι η πιο διαδεδομένη κακοήθεια. Μία στις δέκα γυναίκες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα εμφανίσει αυτόν τον καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή της. Ωστόσο, όπως λέει, έχει αποδειχθεί ότι η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε ίαση.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία 11 χρόνια οι Κινητές Μονάδες Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας έχουν ταξιδέψει ανά την Ελλάδα δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερες από 50.000 γυναίκες να πραγματοποιήσουν αυτόν τον απλό αλλά τόσο κρίσιμο προληπτικό έλεγχο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;