Tαρακουνήθηκε ο ΕΟΠΥΥ από πρόσφατο δημοσίευμα του Ιatronet ότι οι κλινικάρχες ετοιμάζονται για καταγγελία της επ’ αόριστο σύμβασης που πέρασε …στα ψιλά το Υπουργείο εν μέσω θέρους και ήδη έκανε τις πρώτες κρούσεις σε εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, ενώ με κάποιους είχε και άτυπες συναντήσεις!

Βασικό θέμα στις μεταξύ τους συζητήσεις ήταν αναμφίβολα η εκκρεμούσα σύμβαση αλλά και ο αριθμός των ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) που διαθέτει κάθε χρόνο ο ιδιωτικός τομέας, καθώς ο χειμώνας έρχεται και … η γρίπη παραμονεύει. Παρεμπιπτόντως, από σήμερα ξεκινά και ο εμβολιασμός από τα φαρμακεία για την εποχική γρίπη που ως επί το πλείστον μεταδίδεται διά της επαφής, της αναπνοής, του φταρνίσματος κ.λπ.

Θυμίζουμε δε, ότι κατά την περίοδο 2015-2016 καταγράφηκαν 435 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 408 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Συνολικά, κατά την περίοδο γρίπης 2015-2016 καταγράφηκαν 197 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Σύμφωνα λοιπόν με εκπροσώπους από τον ιδιωτικό τομέα που συναντήθηκαν με τους αρμοδίους του ΕΟΠΥΥ, τονίστηκε ότι οι ανάγκες της χώρας σε ΜΕΘ αναμένεται να είναι αυξημένες φέτος με βάση και τα σημερινά κοινωνικά δεδομένα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ –είναι ένα από τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στις προτάσεις που κατέθεσε ο ιδιωτικός τομέας για τη νέα σύμβαση- οι Μονάδες εντατικής Θεραπείας από τη στιγμή που καλύπτουν ανάγκες του ΕΣΥ και άρα αποτελούν προέκταση του Δημοσίου- να βγουν εκτός κωδικού και να μην υπάγονται σε περικοπές (clawback και rebate). Σήμερα, μας ανέφερε επιχειρηματίας –ιδιοκτήτης κλινικής, το νοσήλιο που πληρώνεται ο ιδιωτικός τομέας είναι 132 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ζητήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ και το κονδύλι που αφορά επεμβάσεις καρδιοχειρουργικές αλλά και εμβολισμούς εγκεφάλου, να βγουν και αυτές εκτός κωδικού, καθώς θεωρούνται προέκταση κάλυψης αναγκών του δημοσίου (λόγω μη απαραίτητου προσωπικού στο τελευταίο ή λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής). Στο σύνολο των 235 εκατ. ευρώ που είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός για την περίθαλψη στις ιδιωτικές κλινικές, τα 120 εκατ. ευρώ αφορούν τις παραπάνω επεμβάσεις.

Βεβαίως, το μεγάλο «αγκάθι» των μεταξύ τους συζητήσεων παραμένει ο αριθμός των κλινών που είναι διατεθειμένος ο ιδιωτικός τομέας να παραχωρήσει στο Δημόσιο. Και ο οποίος είναι το 30% της Γ’ Θέσης και όχι το 40% ανεξαρτήτου θέσης που θέλει και απαιτεί ο ΕΟΠΥΥ. Αυτό είναι και το βασικότερο σημείο τριβής, χωρίς ακόμη να έχει βρεθεί λύση…

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία του 70% των εργαζομένων παγκοσμίως
Nέα προσέγγιση για τον καρκίνο του ήπατος που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου