Μια ολοκληρωμένη πολιτική ψυχιατρικής φροντίδας στη χώρα μας, σε διάλογο με τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας διεκδικεί η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία βασιζόμενη στην επιστολή που απεύθυνε ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ. Nis Mužnieks στον Υπουργό Υγείας και στην Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με την επιστολή του αυτή κατέστησε σαφές ότι τόσο η απο-ασυλοποίηση όσο και η ανάπτυξη μονάδων εντός του κοινωνικού ιστού αφορούν όχι μόνο τις ψυχιατρικές μονάδες, αλλά και τις προνοιακές που υποδέχονται άτομα με νοητική υστέρηση, καθώς και γηριατρικά περιστατικά. Αυτό διατυπώνεται σαφώς και στην επιστολή προς τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας από τον βοηθό επίτροπο Jiří Švarc (Γεν. Διεύθυνση για την Απασχόληση και την Κοινωνική Ένταξη της Ευρ. Επιτροπής), μετά από την επιτελική συνάντηση με τα δύο υπουργεία στην Αθήνα, στις 18 Μαΐου 2016, με θέμα την μετάβαση από την ιδρυματική στην κοινοτική φροντίδα.

Ένα σοβαρό ζήτημα που τονίζει ο επίτροπος είναι οι μεγάλες περικοπές των προϋπολογισμών για την ψυχική υγεία, καθώς και οι μεγάλες μειώσεις στον αριθμό πρωτίστως των νοσηλευτών και των ιατρών και τις αμοιβές του προσωπικού. Πρέπει, όπως αναφέρεται, να επιδιωχθεί επαναδιαπραγμάτευση για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων προσωπικού και τη στελέχωση μονάδων κοινοτικής ψυχιατρικής. Ιδιαίτερα το Ψ.Ν. Αττικής που βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής έχει υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις, ενώ η ενίσχυσή του σε προσωπικό προσκρούει σε δεσμεύσεις των προηγούμενων ηγεσιών του Υπ. Υγείας για ριζική μεταβολή της λειτουργίας του.

Εδώ πρέπει να τονιστεί από τον ιστότοπο του Ψ.Ν. Αττικής, (www.psyhat.gr, 23/9/2016) ότι από τους παρόντες πλέον των 1.000 νοσηλευόμενων ασθενών που αναφέρει ο επίτροπος, το 65% βρίσκεται σε εξωνοσοκομειακές στεγαστικές δομές, 19% είναι σε μικρότερη των τριών μηνών και μόλις 16% είναι σε μακρύτερη των τριών μηνών νοσηλεία, ενώ ένας μικρός αριθμός, περί τους 135, χρήζουν αποασυλοποίησης. Κυρίως στις κλίνες οξέων περιστατικών γίνονται περίπου 2.500 εισαγωγές ανά έτος.

Τέλος, ο επίτροπος επιτάσσει στην πολιτική ηγεσία της χώρας να προστατεύσει την ψυχική υγεία από νέες περικοπές των προϋπολογισμών και να διαπραγματευτεί σε διεθνές επίπεδο την αποφυγή τέτοιων περικοπών. Το μήνυμα είναι διπλό, αφενός προς τα δύο υπουργεία και σε ότι μας αφορά άμεσα, την ηγεσία του Υπ. Υγείας, καθώς διαχρονικά η ψυχική υγεία υπήρξε το πρώτο θύμα περικοπών – όταν πρόκειται για χρήματα της Ελλάδας και όχι Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Το μήνυμα όμως οφείλει να είναι σαφέστερο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ελέγχει καθοριστικά τους προϋπολογισμούς που μπορεί να διαθέσει η χώρα σε συγκεκριμένους τομείς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο