Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές Υγείας των νησιών, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, επισημάνθηκαν σε σύσκεψη που έγινε την Κυριακή στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

Στη σύσκεψη μετείχαν η διοίκηση του ΕΚΕΠΥ, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, εκπρόσωπος του υπουργού Υγείας, η αναπληρώτρια διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων των νησιών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Κω, εκπρόσωποι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του υπουργείου Υγείας.

Στη σύσκεψη συνομολογήθηκε ότι ο αυξημένος αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις τοπικές δομές Υγείας.

Οι εν λόγω δομές αντιμετώπιζαν ήδη προβλήματα υποστελέχωσης, τα οποία επιδεινώθηκαν λόγω του προσφυγικού.

Συζητήθηκαν διεξοδικά οι δυνατότητες ενίσχυσής τους με το αναγκαίο προσωπικό που μπορεί να διατεθεί είτε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων είτε με την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.

Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ήδη όλες τις δυνατές λύσεις που θα μπορέσουν να ενδυναμώσουν το δημόσιο σύστημα υγείας στα νησιά, αξιοποιώντας και τις προτάσεις των Ιατρικών Συλλόγων και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, εξαντλώντας κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης.

Πρόγραμμα

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου υλοποιείται πρόγραμμα χρηματοδότησης, ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του Έκτακτου Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας της DG HOME.

Το πρόγραμμα προβλέπει την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας (νοσοκομεία, ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ) με 141 συμβασιούχους ποικίλων ειδικοτήτων.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς