Αντιπαράθεση μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, έχουν προκαλέσει φήμες σχετικά με το κλείσιμο της μονάδας του Οργανισμού στο Κρατικό της Νίκαιας.

Ο σύλλογος εργαζομένων κάνει λόγο για σχέδιο κλεισίματος της μονάδας, η οποία είναι η μοναδική δομή μεθαδόνης, που εξυπηρετεί όλη τη δυτική Αττική, την περιοχή του Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Κάνει λόγο για πρακτικές τρομοκράτησης και εκφοβισμού των εργαζομένων που αντέδρασαν στο κλείσιμο της μονάδας τους και στα σχέδια διάλυσης των προγραμμάτων.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι υπάρχει σχέδιο για πλήρη απελευθέρωση της χορήγησης υποκατάστατων στην Ελλάδα και την ελεύθερη, χωρίς όρους, συνταγογράφηση.

Την ίδια ώρα, δεν έχει υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας, παραμένουν και αυξάνονται οι εργολάβοι και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ συνεχίζεται η έκπτωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Απαντώντας στις καταγγελίες, οι διοίκηση του ΟΚΑΝΑ επισημαίνει πως ουδέποτε υπήρξε σχέδιο για κλείσιμο της μονάδας υποκατάστασης στο νοσοκομείο Νίκαιας.

Σύμφωνα με σχέδιο που παρουσιάστηκε στους εργαζόμενους από εκπρόσωπο της διοίκησης του Οργανισμού, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε στάδιο διαβούλευσης, η μονάδα υποκατάστασης του Κρατικού Νίκαιας μετατρέπεται σε μονάδα χορήγησης βουπρενορφίνης, από μονάδα μεθαδόνης που λειτουργεί έως σήμερα.

Ενίσχυση

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΟΚΑΝΑ περιλαμβάνει γενικότερα την ενίσχυση της θεραπείας υποκατάστασης με βουπρενορφίνη έναντι της μεθαδόνης και την εισαγωγή όλων των νέων ασθενών σε προγράμματα βουπρενορφίνης.

Η διοίκηση του Οργανισμού αιτιολογεί την αλλαγή αυτή με καθαρά ιατρικούς λόγους, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Εκτιμά ότι είναι σύμφωνη με τη διεθνή έρευνα και πρακτική, που αποδεικνύουν ότι η βουπρενορφίνη αποτελεί πιο σύγχρονο φάρμακο, που υπερτερεί σε όλα τα επίπεδα.

Λόγοι

Παρόλα αυτά – σημειώνει – η μεθαδόνη θα εξακολουθήσει να χορηγείται σε νέους ασθενείς, εφόσον συντρέχουν ιατρικοί λόγοι που το επιβάλλουν.

Οι εξυπηρετούμενοι από τη μονάδα του Κρατικού Νίκαιας, πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλη μονάδα μεθαδόνης, κοντά σε σταθμό του μετρό ή θα αλλάξουν υποκατάστατο, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν.

Μπορεί, επίσης, να υπάρξει και μικτή μεταβατική λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας (μεθαδόνη και βουπρενορφίνη), εφόσον κριθεί αναγκαίο κατά την υλοποίηση.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]