Με δεδομένο ότι τα ποσοστά μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, η μη κυβερνητική οργάνωση- σωματείο με την επωνυμία  «Δίκτυο Δράσης για τη Βρεφική Διατροφή – IBFAN Ελλάδας» έστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Α. Ξανθό, προκειμένου να προχωρήσει στις απαιτούμενες θεσμοθετημένες ενέργειες, έτσι ώστε τα Μαιευτήρια να γίνουν πιο Φιλικά προς τα Βρέφη και τις Μητέρες.
  
Συγκεκριμένα, στην επιστολή υποστηρίζεται ότι "Στη χώρα μας τα ποσοστά θηλασμού είναι εξαιρετικά χαμηλά και οι παθογένειες εκκινούν ήδη από τις λανθασμένες πρακτικές που εφαρμόζονται στα μαιευτήρια, αλλά και από την έλλειψη ενημέρωσης των χρηστών υπηρεσιών υγείας. Αιτούμαστε την σαφή θεσμοθέτηση κανόνων δικαίου σχετικά με τη λειτουργία μαιευτηρίων φιλικών προς τα βρέφη και τις μητέρες, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία".
 
Η πρωτοβουλία «Νοσοκομεία Φιλικά προς τα βρέφη» ξεκίνησε το 1991 σε μια προσπάθεια εναρμόνισης προς τα δεδομένα της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), ώστε να εξασφαλισθεί ότι όλες οι υπηρεσίες μητρικής φροντίδας θα υποστηρίζουν τις μητέρες και τις υποψήφιες μητέρες να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις για τη διατροφή του παιδιού τους και το θηλασμό. Οι αποφάσεις αυτές, αναφέρεται στην επιστολή δεν πρέπει να υπαγορεύονται από εμπορικά συμφέροντα. Η κάθε μητέρα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να λάβει αποφάσεις για τη διατροφή του τέκνου της, την υγεία του, αλλά και τη δική της, βασισμένες στο συμφέρον της υγείας τους, με στόχο τον αποκλειστικό θηλασμό για έξι μήνες και τη συνέχιση αυτού με συμπληρωματική διατροφή μέχρι το δεύτερο έτος της ζωής του παιδιού, αλλά και έπειτα.

Στο άρθρο 21§1 του Συντάγματος τίθενται υπό την προστασία του κράτους η μητρότητα και η παιδική ηλικία, γεννώντας υποχρεώσεις στο κράτος, σε ν.π. δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (όπως είναι τα μαιευτήρια), ώστε να λάβουν θετικά μέτρα που θα ενισχύουν τη μητέρα στο ρόλο της, το δικαίωμα του παιδιού στο θηλασμό, την υποστήριξη της καλύτερης δυνατής υγείας (άρθρο 21§3 Σ.) μέσω παροχής υπηρεσιών υγείας όχι μόνο σε επίπεδο θεραπείας, αλλά και πρόληψης.  

Μεταξύ της έναρξης  της Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Φιλικών προς τα Βρέφη Νοσοκομείων (ΠΦΒΝ) το 1991 και το 2007, σχεδόν 20.000 νοσηλευτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο έχουν επίσημα εκτιμηθεί και προσδιοριστεί  ως «Φιλικά προς τα Βρέφη».   Αυτή είναι η πρώτη παγκόσμια μεγάλη πρωτοβουλία για το μητρικό θηλασμό που διαπερνάει όλα τα εθνικά, γλωσσικά, οικονομικά και πολιτικά όρια.  Με μια συντηρητική εκτίμηση, υπολογίζεται πως περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επαγγελματίες υγείας έχουν εκπαιδευτεί στις υπηρεσίες τους μέσω της ΠΦΒΝ, χρησιμοποιώντας υλικό των ΠΟΥ/ UNICEF, το οποίο είναι διαθέσιμο σε όλες τις γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών και σε πολλές ακόμα εθνικές γλώσσες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;