Μπαράζ αντιδράσεων προκαλούν οι επικείμενες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιδρούν για τις σημαντικές μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων, ενώ οι πολυεθνικές εκφράζουν φόβους πως θα περιοριστεί η πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες.

Τι προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) εξέφρασε την Πέμπτη την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο θεσμοθέτησης και εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων.

Η αντίθεσή αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις αναγκαίες θεραπείες, καθυστερούν σημαντικά (δύο έως τέσσερα χρόνια) την είσοδο νέων θεραπειών και πλήττουν καίρια την καινοτομία (οριακή και επαναστατική καινοτομία), τη Δημόσια Υγεία, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας.

Οι προαναγγελθείσες αλλαγές – σημειώνει – δεν είναι τίποτα άλλο από οριζόντια, φοροεισπρακτικά μέτρα σε βάρος του Έλληνα ασθενή και της καινοτομίας, που αποτρέπουν κάθε ιδέα για επένδυση και ουδεμία σχέση έχουν με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το προεδρείο του ΣΦΕΕ, οι αλλαγές αυτές:

Δεν επιτυγχάνουν εξοικονόμηση πόρων, αλλά μόνον την ανακατανομή τους.

Δεν προκρίνουν την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, που απαιτούνται για να διασφαλιστεί - χωρίς αποκλεισμούς - το δικαίωμα του Έλληνα ασθενή να κάνει χρήση κάθε σωτήριας, για την υγεία του θεραπείας και να απολαμβάνει τα αγαθά της επιστημονικής εξέλιξης και προόδου.

Αντί να μειώνουν το μηχανισμό αυτόματων επιστροφών (clawback) κατά 30% για το 2017 έναντι του 2016 (όπως επιβάλλεται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις), απλά μετακυλούν την επιβάρυνση στις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates).

Δεν βοηθούν, δε, στην επίτευξη των μνημονιακών μας στόχων, όπως πλεόνασμα 3,5%.

Προτάσεις

Ο ΣΦΕΕ έχει αποστείλει κοστολογημένες προτάσεις, οι οποίες σέβονται τις δημοσιονομικές δυνατότητες της πατρίδας μας και στηρίζουν την αναπτυξιακή πορεία ενός από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Το προεδρείο του Συνδέσμου ευελπιστεί ότι η στόχευση είναι κοινή με το υπουργείο Υγείας και πως στην εκκρεμούσα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών θα διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο εκείνο, που χωρίς εκπτώσεις δικαιωμάτων και αποτελεσματικότητας, θα προστατεύει τους Έλληνες ασθενείς και θα αναβαθμίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η αντίθετη εξέλιξη – εκτιμά – θα  οδηγήσει σε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τους ασθενείς και τις φαρμακευτικές εταιρίες, σε αποεπένδυση, σε απώλειες θέσεων εργασίας, αλλά και σε ελλείψεις φαρμάκων, με άμεση επίπτωση στη Δημόσια Υγεία και στην εθνική οικονομία.

 

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024