Θέμα ημερών είναι να τεθεί σε ισχύ ο νέος θετικός κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Η “λίστα” ακολουθεί την πρόσφατη ανατιμολόγηση χιλιάδων σκευασμάτων, η οποία οδήγησε σε μειώσεις τιμών από 10% για τα γενόσημα έως και 62% σε μία σειρά πρωτοτύπων και “off – patent” σκευασμάτων.

Οι υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανάρτησαν την Τετάρτη τον νέο κατάλογο, τον οποίο έχει συντάξει η Επιτροπή Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας.

Καλούνται οι εταιρείες – κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας να αποστείλουν τα σχόλιά τους από την Πέμπτη έως και και την ερχόμενη Τρίτη, 10 Ιανουαρίου.

Το σύστημα Υγείας λειτουργεί με τρεις κατηγορίες φαρμάκων - καταλόγων:

  • Τον Θετικό Κατάλογο Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (αποζημιούμενα).
  • Τον Αρνητικό Κατάλογο Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (μη αποζημιούμενα).
  • Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Στο πρόσφατο παρελθόν, η δημοσίευση θετικών καταλόγων έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους ασθενείς, καθώς εμφανίζουν μειωμένες τιμές αποζημίωσης.

Ο θετικός κατάλογος περιλαμβάνει όλα τα φάρμακα και δίπλα στο καθένα τη λιανική τιμή πώλησης και την τιμή αποζημίωσης. Τα φάρμακα του Θετικού Καταλόγου αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.

Λιανική

Κάθε φάρμακο έχει τόσο την λιανική τιμή όσο και την τιμή αποζημίωσης, δηλαδή την τιμή του φαρμάκου που καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση. Η λιανική τιμή είναι μεγαλύτερη από την τιμή αποζημίωσης και έτσι ο ασθενής πληρώνει την διαφορά.

Ο αρνητικός κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων περιέχει όλα τα φάρμακα που δεν αποζημιώνει η κοινωνική ασφάλιση, αλλά χρειάζονται συνταγή γιατρού για την χορήγηση τους.

Δηλαδή, ο ασφαλισμένος ασθενής αν θέλει να πάρει φάρμακο που είναι στον αρνητικό κατάλογο θα πρέπει να έχει συνταγή γιατρού, αλλά θα το πληρώσει.

Δημ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;