Εμπλοκή έχει σημειωθεί με τις χορηγούμενες υπηρεσίες ειδικής αγωγής στον ΕΟΠΥΥ, ενώ αναστάτωση υπάρχει και από την πλευρά των παιδοψυχιάτρων.

Τα προβλήματα προκύπτουν από τις προωθούμενες αλλαγές στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ και στην πρόθεση υπουργείου Υγείας και Οργανισμού να “ψαλιδίσουν” τα σχετικά κονδύλια του προϋπολογισμού.

Οι εκπρόσωποι των φορέων ειδικής αγωγής πραγματοποίησαν τη Δευτέρα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, όπου εξέθεσαν τις αντιρρήσεις τους.

Απαντώντας στις αιτιάσεις πως το κόστος της ειδικής αγωγής στον ΕΟΠΥΥ είναι ισόποσο με το κόστος όλων των ιατρών εξετάσεων (106 και 110 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα), ανέφεραν στην πολιτική ηγεσία πως η ειδική αγωγή απαιτεί καθημερινή θεραπεία για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων, ο ΕΟΠΥΥ αν και εμφανίζεται να μην γνωρίζει πόσοι ασφαλισμένοι του υποβάλλονται σε ειδική αγωγή, προχωρεί σε μείωση του σχετικού κονδυλίου στα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2016, είχαν διατεθεί 85 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα 106 εκατομμύρια που επικαλείται η Πολιτεία αφορούσαν προηγούμενα έτη.

Οι εκπρόσωποι των φορέων ειδικής αγωγής ανέφεραν πως οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πρέπει να περιμένουν πάνω από έναν χρόνο προκειμένου να κλείσουν ραντεβού σε δομή νοσοκομείου ή σε Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής.

Παιδοψυχίατροι

Ενστάσεις για τις επιχειρούμενες αλλαγές στον Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ εκφράζει και η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας.

Το προεδρείο της Εταιρείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια του κανονισμού και ειδικά του άρθρου 17 “περί ειδικής αγωγής”.

Κάνει λόγο για προχειρότητα και βιασύνη, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία πρότερη μελέτη των χαρακτηριστικών του πληθυσμού των ωφελουμένων παιδιών και εφήβων, κοστολόγηση των παρεχομένων θεραπειών και εκπόνηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων ανά διαγνωστική κατηγορία.

Επισημαίνει πως ο παιδοψυχίατρος είναι υπεύθυνος και για τον συντονισμό της διεπιστημονικής ομάδας που απαιτείται για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των διαταραχών ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων.

Στο προσχέδιο σύμβασης, ωστόσο, που ανάρτησε ο ΕΟΠΥΥ στην ιστοσελίδα του, ο παιδοψυχίατρος αποκλείεται από τη σύναψη σύμβασης για παροχή ψυχοθεραπευτικών πράξεων!

Πρόταση

Έπειτα από διαβούλευση με τα μέλη της, η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας - Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ τα εξής:

Την ολιγόμηνη αναβολή έναρξης ισχύος του νέου τρόπου αποζημίωσης των ειδικών θεραπευτικών πράξεων που αφορούν σε παιδιά και έφηβους με ψυχικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς (όπως αυτές ορίζονται από το ταξινομητικό σύστημα της Π.Ο.Υ. ICD-10).

Τη σύσταση επιτροπής που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επεξεργαστεί και θα προτείνει:

  • Έναν ασφαλιστικά και επιστημονικά σύγχρονο Ενιαίο Κώδικα Παροχών Υγείας, στο μέρος που αφορά το άρθρο 17 του υφιστάμενου ΕΚΠΥ.
  • Θέσπιση όρων και προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ειδικών θεραπευτικών πράξεων.
  • Την εξασφάλιση χρήσης σύγχρονων κα επιστημονικά τεκμηριωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Ζητούν, επίσης, τη διασφάλιση του ρόλου του παιδοψυχίατρου ως συντονιστή και υπεύθυνου της διεπιστημονικής ομάδας και ως παρόχου υπηρεσιών ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής (ψυχοθεραπείας) γονέων.

Οι παιδοψυχίατροι προτείνουν τη σύσταση επιτροπής για καταγραφή αναγκών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ειδικών θεραπειών παιδικού και εφηβικού πληθυσμού, ώστε να σχεδιασθεί σε απώτερο χρόνο η αποτελεσματικότερη διάθεση των ασφαλιστικών κονδυλίων.

Εισηγούνται, παράλληλα, την εξεύρεση κονδυλίων για πληθυσμούς που σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν υπηρεσίες (παιδιά ανασφάλιστων, μεταναστών) και την πιστοποίηση και σύσταση μητρώου εκπαιδευμένων ψυχοθεραπευτών (ιατρών, ψυχολόγων).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο