Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα του φαρμάκου, εξέθεσαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, στο φόρουμ του ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία που έγινε στο Παρίσι.

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για “αλλαγή μίγματος” στη φαρμακευτική πολιτική, με κεντρικές προτεραιότητες την εγγυημένη πρόσβαση όλων στα αναγκαία φάρμακα, την αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας, τον έλεγχο της συνταγογράφησης και τη διαπραγμάτευση “δίκαιων” τιμών αποζημίωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, μία σειρά από μέτρα μπορούν να διασφαλίσουν την ευχερή πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα με τεκμηριωμένο κλινικό όφελος και την οικονομική βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Τα μέτρα αυτά είναι η δημιουργία φορέα αξιολόγησης καινοτομίας στην Υγεία (HTA), η ενσωμάτωση υποχρεωτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων βασισμένων σε αξιόπιστα μητρώα ασθενών, η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, η προώθηση της κλινικής έρευνας στη χώρα με γνώμονα την επιστημονική πρόοδο, την ασφάλεια των ασθενών και τη Δημόσια Υγεία, οι διακρατικές συνεργασίες για την από κοινού διαπραγμάτευση προσιτών τιμών στα φάρμακα υψηλού κόστους.

“Η πρόσφατη δημοσιότητα του σκανδάλου Novartis μας υποχρεώνει να δημιουργήσουμε θεσμικές δικλείδες ασφαλείας, να θωρακίσουμε τις διαδικασίες αδειοδότησης – τιμολόγησης - αποζημίωσης των νέων φαρμάκων”, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, για να σημειώσει:

“Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ορθολογική χρήση τους, να εξασφαλίσουμε τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων όλων των εμπλεκομένων φορέων και να υλοποιήσουμε το μέτρο της δημοσιοποίησης των οικονομικών συναλλαγών των φαρμακευτικών εταιρειών με επιστημονικές εταιρείες και γιατρούς”.

Αλλαγές

Μιλώντας από το ίδιο βήμα, ο κ. Μπασκόζος τόνισε πως χρειαζόμαστε μία διαφορετική συνάρθρωση μεταξύ της διαδικασίας αδειοδότησης, της κοστολόγησης και της αποζημίωσης των φαρμακευτικών προϊόντων σε ένα παγκόσμιο επίπεδο.

Για διαφόρους λόγους – είπε – η κοστολόγηση των φαρμάκων δεν είναι πάντα διαφανής. Επιπλέον, οι αποφάσεις χρηματοδότησης σε μία συγκεκριμένη χώρα σαφώς έχουν αντίκτυπο σε άλλα κράτη προκαλώντας μερικές φορές αυτό που ονομάζουμε φαινόμενο ντόμινο και επαυξάνει επίσης την πίεση της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, ο έλεγχος των φαρμάκων για τις σπάνιες παθήσεις και η εξατομικευμένη ιατρική είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε κενά στην καθολική κάλυψη.

Συμφωνίες

Ο κ. Μπασκόζος έκανε λόγο για συμφωνίες διαχείρισης της εισόδου στην αγορά του φαρμάκου, λέγοντας πως είναι ένα βήμα προς την τιμολόγηση με βάση την αξία των προϊόντων:

“Ίσως, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε μια αλλαγή στα παρεχόμενα κίνητρα, αυτά που σχετίζονται με την τιμολόγηση σε εκείνα που σχετίζονται με τις διαδικασίες, όπως η είσοδος στην αγορά, η στελέχωση, φορολογικές ελαφρύνσεις, η διαθεσιμότητα των κλινικών δεδομένων”, ανέφερε ο γενικός γραμματέας.

Χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητη την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια κυρίως των πρακτικών
προώθησης των φαρμάκων, λέγοντας ότι θα πρέπει να ελεγχθούν και οι παρενέργειες από μία πιθανή εισαγωγή των φαρμακευτικών εταιρειών στο χρηματιστήριο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!