Για οικονομικό αφανισμό των παραγωγικών τάξεων της χώρας, έκανε λόγο ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου, στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλη Βλασταράκο.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης και σκοπός της ήταν η συζήτηση των αλλαγών και των νέων δεδομένων που φέρνει ο νέος ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, καθώς και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο ιατρικός κλάδος εξαιτίας των νέων εισφορών.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η Ελλάδα που δημιουργεί βρίσκεται στο απόσπασμα: “Η δήθεν αριστερή κυβέρνηση προχωράει βήμα - βήμα στον οικονομικό αφανισμό των παραγωγικών τάξεων της χώρας. Πρόθυμη να ικανοποιήσει κάθε ιδεοληπτική της επιθυμία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με πορεία οδοστρωτήρα, ισοπεδώνει κάθε υγιές κύτταρο της Ελλάδας”.

Ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ επεσήμανε πως ανάμεσα στα θύματά της είναι οι γιατροί, οι οποίοι στραγγαλίζονται από το ασφαλιστικό σύστημα. Ένας στους τρεις ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς – είπε – αδυνατεί να καταβάλλει τις εισφορές του, ενώ το ποσοστό αναμένεται να εκτιναχθεί με τις ισοπεδωτικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος.

Είναι απολύτως σαφές ότι το εισόδημα που απομένει στον αυτοαπασχολούμενο ιατρό για να καλύψει τις ανάγκες του είναι πολύ μικρό. Με τον τρόπο αυτό, το επάγγελμα του ιατρού “αφανίζεται” μέσα από τις νέες ρυθμίσεις, συμπαρασύροντας και τις υπηρεσίες Υγείας, που πρέπει να παρέχονται στους Έλληνες.

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως τα προβλήματα μετάβασης των ιατρών στον ΕΦΚΑ είναι πάρα πολλά και δισεπίλυτα. Οι αλλαγές που φέρνει ο νόμος 4387/2016 δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για το σύνολο των επαγγελματιών και ειδικότερα για τον ιατρικό κλάδο.

Επιπλέον, ο νέος ασφαλιστικός νόμος, καθιστά ασύμφορο για ένα νέο ιατρό να ανοίξει το δικό του ιατρείο και του στερεί, με αυτόν τον τρόπο, τη δυνατότητα να ασκήσει το λειτούργημά του.

Ασφυξία

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ σημείωσε πως δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας για τους επαγγελματίες υγείας.

Η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, για τους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς, σε συνδυασμό με τη μεγάλη επιβάρυνση των φορολογικών εισφορών, (η οποία για φέτος φτάνει στο 35%, λόγω και της προσαύξησης της προκαταβολής), δημιουργεί προβλήματα ασφυξίας και επιβίωσης σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία και οδηγεί στο κλείσιμο αρκετά ιατρεία και εργαστήρια.

Ο κ. Βλασταράκος ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΝΔ ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΠΙΣ αποφάσισε την άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της υπουργικής απόφασης για τις ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες θα αρχίσουν να πληρώνουν οι ιατροί τον Φεβρουάριο και κάθε μήνα.

Η προσφυγή αυτή στο ΣτΕ έχει το αιτιολογικό ότι οι ασφαλιστικές εισφορές με τον φορολογικό τους χαρακτήρα, προσβάλλουν δικαιώματα (δήμευση ουσιαστικά περιουσιακών στοιχείων) και δημιουργούν εξόντωση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας και προσφοράς στο τομέα της Υγείας και περίθαλψης.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα