Στην Επιτροπή Αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου καταθέτει την Τρίτη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με θέμα το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.

Ο Κωνσταντίνος Λουράντος θα εκθέσει στα 34 μέλη του συγκεκριμένου οργάνου τις αιτιάσεις του ΠΦΣ σχετικά με την απελευθέρωση του καθεστώτος ιδιοκτησίας των φαρμακείων στην Ελλάδα.

Είναι η δεύτερη φορά που οι φαρμακοποιοί προσφεύγουν για τον ίδιο λόγο στο συγκεκριμένο κοινοτικό όργανο, με την προηγούμενη παράσταση να έχει γίνει τον Νοέμβριο του 2015.

Στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται η κοινοτική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία τα κράτη - μέλη μπορούν να περιορίσουν τη λιανική πώληση φαρμάκων αποκλειστικά στους φαρμακοποιούς, λόγω των εγγυήσεων που οι τελευταίοι πρέπει να προσφέρουν και των πληροφοριών που οφείλουν να παράσχουν στους καταναλωτές.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ θα τονίσει πως η διατήρηση του καθεστώτος ιδιοκτησίας και λειτουργίας των φαρμακείων αποκλειστικά στα χέρια των φαρμακοποιών είναι δικαιολογημένη και λειτουργεί ευεργετικά για τους πολίτες και τα εθνικά συστήματα Υγείας.

Η κοινοτική νομοθεσία (άρθρα 43 ΕΚ και 48 ΕΚ) επιτρέπει εθνική νομοθετική ρύθμιση, μη επιτρέπουσα σε πρόσωπα τα οποία δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού να διατηρούν και να εκμεταλλεύονται φαρμακείο.

Επιτροπή

Από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, παρέχεται στους Ευρωπαίους πολίτες το δικαίωμα να υποβάλλουν αναφορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη μορφή καταγγελίας ή αιτήματος, για θέματα που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δικαίωμα θεσπίστηκε για να παράσχει στους Ευρωπαίους πολίτες και τους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναν απλό τρόπο επικοινωνίας με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με αιτήματα ή καταγγελίες.

Οι αναφορές εξετάζονται από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αποφαίνεται σχετικά με το παραδεκτό τους και αναλαμβάνει την εξέτασή τους σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή Αναφορών αποτελείται από 34 μέλη και έχει έναν πρόεδρο και τέσσερις αντιπροέδρους.

Δικαίωμα

Κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κάτοικος κράτους μέλους μπορεί ατομικά ή από κοινού με άλλους, να υποβάλει αναφορά, ενώ το ίδιο δικαίωμα έχει οποιαδήποτε επιχείρηση, οργανισμός ή φορέας με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αναφορά μπορεί να αποτελεί ατομικό αίτημα, παράπονο ή παρατήρηση όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση συγκεκριμένης θέσης για ένα συγκεκριμένο ζήτημα.

Τέτοιες αναφορές προσφέρουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη δυνατότητα να εφιστά την προσοχή σε οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών από κράτη μέλη, τοπικές αρχές ή άλλα όργανα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη