Την αντίδραση των φαρμακοποιών προκαλούν στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για τις τιμές του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη, η απελευθέρωση της αγοράς βρεφικού γάλακτος οδήγησε στη μείωση της τιμής του κατά 9,4% σε σύγκριση με το 2011, όταν πωλείτο μόνο από τα φαρμακεία.

Εκτιμάται, δε, πως ένα νέο ζευγάρι εξοικονομεί περίπου 120 ευρώ στους πρώτους έξι μήνες ζωής του παιδιού του, ενώ η συνολική εξοικονόμηση για τους καταναλωτές από τη μείωση αυτή ανέρχεται σε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ.

Έως και το 2011, το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας επιτρεπόταν, βάσει της αγορανομικής νομοθεσίας, να διατίθεται μόνο από τα φαρμακεία. Τον Νοέμβριο του 2011, ήρθη ο περιορισμός παρά τις αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς.

Οι ειδικοί του ΙΕΛΚΑ σημειώνουν πως μειωμένη είναι η τιμή των προϊόντων γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας και στα διαδικτυακά καταστήματα, κατά 1,94% σε σύγκριση και πάλι με την τιμή που είχαν στα φαρμακεία το 2011.

Πέντε χρόνια μετά την απελευθέρωση, η τιμή στα φαρμακεία βρέθηκε να είναι υψηλότερη σε σύγκριση με το 2011, στα 29,27 ευρώ το κιλό, αύξηση που εν μέρει αποδίδεται και στην αύξηση του ΦΠΑ.

Μείωση

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος σχολίασε πως το διάστημα αυτό αρκετές εταιρείες μείωσαν τις χονδρικές τιμές και μάλιστα σε κάποια γάλατα περισσότερο από 9%.

Ο κ. Λουράντος εκτιμά πως η δημοσιοποίηση των στοιχείων σχετίζεται με την επικείμενη απελευθέρωση της τιμής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και στοχεύει στο να πεισθούν οι καταναλωτές για τη δήθεν αναγκαιότητα της απελευθέρωσης των τιμών.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφέρεται σε συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία αξιοποιεί την απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Η συγκεκριμένη εταιρεία – σημειώνει – έσπευσε να επωφεληθεί του νέου νόμου, αυξάνοντας μεσοσταθμικά πάνω από 20% τις τιμές σε προϊόντα ευρείας χρήσης.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]