Επιβεβαιώνεται από την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) η καταγγελία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για το σαράβαλο ασθενοφόρο της Κάσου (φωτό).

Η καταγγελία είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα (εδώ), μαζί με μία σειρά άλλων προβλημάτων που παρατηρούνται σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου απάντησε πως έχει ήδη ζητηθεί έγκριση σκοπιμότητας από το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ενταχθεί στο περιφερειακό πρόγραμμα (ΠΕΠ) Νοτίου Αιγαίου η προμήθεια καινούργιου ασθενοφόρου για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κάσου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΥΠΕ, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Κέντρου Υγείας Καρπάθου, δεσμεύτηκε ότι έως το τέλος της εβδομάδας, θα έχει στείλει ένα από τα ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας στην Κάσο.

Για το θέμα, δρομολογείται και από το ΕΚΑΒ η αποστολή ασθενοφόρου στο νησί.

Ερώτηση

Για τα προβλήματα με την παλαιότητα του στόλου του ΕΚΑΒ είχε υποβληθεί τον περασμένο μήνα ερώτηση από 20 βουλευτές της ΝΔ.

Οι βουλευτές ρωτούσαν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας για ποιόν λόγο δεν έχουν υλοποιηθεί οι εξαγγελίες που είχε κάνει στις αρχές του 2016 σχετικά με την αντικατάσταση των υπαρχόντων καταπονημένων ασθενοφόρων μέσω διαγωνισμού και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όλη αυτή η κατάσταση – σημείωναν – έχει άμεσο αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, με το ενδεχόμενο ακόμα και να τίθεται η ζωή τους σε κίνδυνο, καθώς τα ήδη υπάρχοντα ασθενοφόρα δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για χρήση λόγω της παλαιότητας τους”.

Απάντηση

Η ερώτηση είχε απαντηθεί εκτός Βουλής, με ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο Παύλος Πολάκης, σύμφωνα με την οποία η ΝΔ βάζει “...σοβαρή υποψηφιότητα για Χρυσό Βατόμουρο Κωμωδίας”...

Από το υπουργείο Υγείας είχε γίνει γνωστό ότι στη διαδικασία έκδοσης έγκρισης σκοπιμότητας βρίσκεται νέος διαγωνισμός του ΕΚΑΒ, ο οποίος αφορά στην προμήθεια 233 νέων ασθενοφόρων.

Ο αριθμός των οχημάτων που τελικά θα αγορασθούν εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα των κατά τόπους Περιφερειών, καθώς και από την εξέλιξη των επαφών με γνωστό ίδρυμα για τη δωρεά 145 οχημάτων. Το σύνολο ανέρχεται στα 404 ασθενοφόρα, 334 νέα και 70 μεταχειρισμένα οχήματα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα