Αντιδράσεις υπάρχουν στην προωθούμενη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας για κατάργηση του ιδιωτικού ιατρείου για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, οι οποίοι εργάζονται παράλληλα σε δημόσια νοσοκομεία.

Η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση Επιστημών Υγείας (ΑΣΚΕΥ), που καλύπτει σημαντική μερίδα των πανεπιστημιακών γιατρών, ανακοίνωσε ότι το σχέδιο του υπουργείου Υγειας έχει ισοπεδωτικό χαρακτήρα και δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της χώρας για την εκπαίδευση των νέων ιατρών και για την προώθηση της ιατρικής έρευνας και καινοτομίας.

Εκτιμά πως η διάταξη για την “πλήρη και αποκλειστική απασχόληση” των πανεπιστημιακών γιατρών, έχει στόχο να επαναφέρει το καθεστώς που είχε δημιουργηθεί με τον νόμο 2889/2001 και είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια που ήταν εγκατεστημένα σε νοσοκομεία:

“Τότε, υπήρξε μαζική φυγή πολλών πανεπιστημιακών από αυτές τις κλινικές και πήρε περισσότερα από δέκα χρόνια για να επανέλθει το σύστημα σε μια ισορροπία. Η διάταξη αυτή και τώρα θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη λειτουργία των πανεπιστημιακών κλινικών.

Αναμένεται να δημιουργήσει νέο κύμα μαζικής φυγής πανεπιστημιακών γιατρών από τις κλινικές που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία, είτε προς πανεπιστημιακές μονάδες ή εργαστήρια εκτός νοσοκομείων, είτε θα απέχουν από το κλινικό έργο είτε θα οδηγήσουν σε παραιτήσεις και αποχωρήσεις από το Πανεπιστήμιο καταξιωμένων γιατρών”.

Φορολογία

Σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, σε μία περίοδο που η κρίση κορυφώνεται, οι μισθοί έχουν φτάσει στο ναδίρ, οι συντάξεις συνεχίζουν να περικόπτονται, τα δημόσια έσοδα καταρρέουν, η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει με αυτή τη διάταξη τη φορολογική της βάση και τα φορολογικά έσοδα μη επιτρέποντας σε μια σημαντική κατηγορία υψηλά εξειδικευμένων και άξιων γιατρών να ασκεί ελεύθερο επάγγελμα, και άρα να πληρώνει φόρους.

Είναι προφανές – αναφέρουν – ότι με τέτοιες πρακτικές θα εξωθήσει τόσο τους ασθενείς (που έχουν δικαίωμα να επιλέγουν το γιατρό τους) όσο και τους γιατρούς, σε πρακτικές παλαιών ετών που έχουν εξαλειφθεί:

“Επιπλέον, πολλαπλασιάζονται οι διακρίσεις και η δημιουργία πανεπιστημιακών περισσότερων ταχυτήτων, καθώς 'πλήρης και αποκλειστική απασχόληση' δεν ισχύει για καμία άλλη κατηγορία πανεπιστημιακών”.

Διευθυντές

Ενδιαφέρον έχει και η επισήμανση του προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Διευθυντών ΕΣΥ Νίκου Μαρουδιά.

Αναφερόμενος στην κατάργηση του ιδιωτικού ιατρείου, ο κ. Μαρουδιάς υπογραμμίζει πως η απόφαση του υπουργείου δεν είναι αυτό που χρειάζεται το ΕΣΥ σήμερα:

“Σε αυτόν τον φορολογικό κυκεώνα, με την ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών των γιατρών, θα έπρεπε να συζητάμε για δυνατότητα ιατρείου και στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Οι καλύτεροι γιατροί του ΕΣΥ ή αποχωρούν ή συνταξιοδοτούνται χωρίς καμία νέα προκήρυξη ή νέο διορισμό. Η πιθανότητα κλεισίματος των ιατρείων των πανεπιστημιακών θα συνοδευτεί με αποχωρήσεις των πιο ικανών και των πιο σπουδαίων και θα είναι πλήγμα για το ΕΣΥ”.

Προβλήματα

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουδιά, τα μεγάλα προβλήματα του ΕΣΥ είναι τα εξής:

  • Η αδυναμία διαχείρισης των χρονίων πασχόντων που στοιχίζουν στο σύστημα ετησίως 3 δισ. ευρώ.
  • Η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες του συστήματος.
  • Η αδυναμία μέχρι στιγμής των υπαρχόντων τμημάτων και νοσοκομείων να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας.

Χρειάζεται, δηλαδή αλλαγή του ρόλου των νοσοκομείων. Ορισμένα πρέπει να γίνουν Κέντρα Χρονίων Πασχόντων, ενώ οι 2.000 κλινικές πρέπει να μειωθούν σε 900.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας