Σημαντική ύφεση καταγράφεται στα κρούσματα εποχικής γρίπης, αν και 76 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναφέρουν στο πιο πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο πως η δραστηριότητα της γρίπης συνεχίζει να παρουσιάζει πτωτική τάση.

Κυριαρχούν οι υπότυποι Α (Η3Ν2) και Β, με περίπου ίση κατανομή την περασμένη εβδομάδα. Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Όπως αναφέρουν, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως δείχνουν και τα σχετικά διαγράμματα που παρατίθενται πιο κάτω.

Στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 186 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 63 (33,9%) ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 29 (46%) ήταν τύπου Α και τα 34 (54%) ήταν τύπου Β. Τα 23 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και όλα ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Από την έναρξη της εποχικής δραστηριότητας του ιού, έχουν καταγραφεί 235 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 220 νοσηλεύτηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Από τους ασθενείς αυτούς, εμβολιασμένοι ήταν οι 52 (23,6%).

Θάνατοι

Το ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν καταγραφεί συνολικά 76 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 62 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 14 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε εντατική. Από το σύνολο των 76 που πέθαναν, μόνο το 21,9% ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη.

Πρόκειται για 44 άνδρες και 32 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 98 έτη και μέση ηλικία τα 71,9 έτη. Στους 74 (97,4%) απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και στα 2 (2,6%) ιός γρίπης τύπου Β.

Τα 46 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερόμενα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και το ένα 1 (2,2%) ανήκε στον υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09 και τα 45 (97,8%) στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Οι 73 (96,1%) από τους 76 νεκρούς ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη και ήταν εμβολιασμένοι μόλις οι 16.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο