Νέο πλαίσιο το οποίο θα καθορίζει τις προϋποθέσεις διενέργειες καισαρικών τομών, φέρνει το υπουργείο Υγείας.

Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καισαρικών παγκοσμίως.

Το 56,8% των τοκετών στη χώρα μας γίνονται με καισαρική τομή, όταν το αποδεκτό όριο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι το 15% και ο μέσος όρος στην Ευρώπη κυμαίνεται περίπου στο 30%.

Μελέτη του ΠΟΥ δείχνει πως οι μαιευτήρες επιλέγουν τις καισαρικές για οικονομικούς λόγους και για λόγους ευκολίας. Μη ιατρικοί παράγοντες – σημειώνεται – ήταν σημαντικότεροι από τους ιατρικούς στη λήψη απόφασης για τοκετό με καισαρική τομή.

Αναφερόμενος στο πόρισμα του ΠΟΥ, ο υπουργός Υγείας είπε πως το 53,8% των τοκετών στο ΕΣΥ γίνεται με καισαρική τομή και το 58,7% στον ιδιωτικό τομέα:

“Είναι μία εικόνα, η οποία εκθέτει την επιστημονική κοινότητα, εκθέτει τη χώρα μας, εκθέτει τις επίτοκες γυναίκες στους αυξημένους κινδύνους μιας χειρουργικής πράξης, όπως είναι η καισαρική τομή.

Επίσης, επιβαρύνει σαφέστατα το σύστημα Υγείας, διότι υπολογίζεται ότι το κόστος της καισαρικής τομής, είναι περίπου 66% πάνω από τον φυσιολογικό τοκετό και φυσικά επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες”.

Πλαίσιο

Ο υπουργός προανήγγειλε νέο κανονιστικό πλαίσιο, με κατευθυντήριες οδηγίες και πρωτόκολλα για τη διενέργεια καισαρικών τομών.

Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία αιτιολόγησης για τις περιπτώσεις των τμημάτων, των κλινικών (ιδιωτικών και δημόσιων), που έχουν ένα υπερβολικά αυξημένο ποσοστό καισαρικών.

Πρέπει να τεκμηριώνεται επιστημονικά με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν σε όλες τις χώρες, η απόφαση διενέργειας καισαρικής τομής», σημείωσε και εξήγγειλε «περισσότερο έλεγχο και αντικίνητρα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς