Τα κενά της νησιωτικής χώρας σε ιατρικό δυναμικό καλύπτουν οι υποδομές της Τηλεϊατρικής.

Την Κυριακή, ενεργοποιήθηκε η διαδικασία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά σε απομακρυσμένα νησιά, μέσω του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔιΤ).

Συγκεκριμένα, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου, σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου “Θριάσιο”, αξιοποίησαν τηνν υποδομή του ΕδιΤ.

Οι γιατροί της Σύμης, της Κάσου, της Σίφνου, της Αμοργού και των Οινουσσών είχαν τη δυνατότητα άμεσης εκτίμησης των καρδιολογικών περιστατικών, μέσω της Τηλεϊατρικής.

Οι γιατροί των νησιών αυτών, μπορούν να έχουν τακτική ενημέρωση για τα περιστατικά τους κάθε τέσσερις μέρες, στο πλαίσιο της γενικής εφημερίας του νοσοκομείου “Θριάσιο”.

Μπορούν να ζητούν τη συμβουλή και εκτίμηση καρδιολόγου στην αντιμετώπιση των επειγόντων καρδιολογικών περιστατικών.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, πρόκειται για την έναρξη μίας φιλόδοξης παρέμβασης, με ουσιαστικό αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας προς τους κατοίκους των νησιών και των επισκεπτών τους.

Με τον τρόπο αυτό, θα γίνεται άμεση και ορθή εκτίμηση των επειγόντων καρδιολογικών περιστατικών και θα αξιολογείται η σκοπιμότητα άμεσης διακομιδής τους.

Στόχος είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί και σε άλλα νησιά, τα οποία είναι ενταγμένα στο Δίκτυο Τηλεϊατρικής και να καλύπτονται (σε 24ωρη εβδομαδιαία βάση) οι δομές όλων των απομακρυσμένων νησιών, όπου καταφεύγουν καρδιολογικοί ασθενείς.

Η Τηλεϊατρική είναι η εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογιών, των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, για να προσφέρει σε ασθενείς κλινική βοήθεια από απόσταση.

Βοηθάει περισσότερο εκείνους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως οι αγρότες ή όταν ο θεράπων ιατρός βρίσκεται σε άλλη περιοχή.

Μετάδοση

Η χρήση των νέων τεχνολογιών επιτρέπει την εύκολη επικοινωνία του ιατρού με τον ασθενή μέσω της μετάδοσης ήχου και εικόνας.

Στα μέσα του 19ου αιώνα είχε αναπτυχθεί ο εξοπλισμός με τον οποίο μπορούσε να μεταφερθεί απλή ακτινογραφία με τηλέγραφο.

Πατέρας της τηλεϊατρικής θεωρείται ο καθηγητής Σκεύος Ζερβός, ο οποίος δημοσίευσε στα πρακτικά της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (1946 – 1956) την τηλεξέταση ασθενούς.

Για τον λόγο αυτό κυρήχθηκε καθηγητής του πανεπιστημίου του Ιλλινόις το 1950 και επίτιμος καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου

Κάλυμνος

Ο Ζερβός γεννήθηκε στην Πόθια της Καλύμνου στις 19 Ιανουαρίου 1875 από τον Γεώργιο και την Νικητάδενα Ζερβού.

Σε μεγαλύτερη ηλικία αναγκάστηκε να εργαστεί ως σφουγγαράς όπου νόσησε από την νόσο των σφουγγαράδων.

Παρακουλούθησε μαθήματα στο τετρατάξιο γυμνάσιο της Καλύμνου και στο Γ΄ Γυμνάσιο της Πλάκας, εισήχθη στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε με άριστα και εργάστηκε στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

Μιλούσε γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, αγγλικά και τουρκικά.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη