Το face control -και όχι μόνο-  που περνούν στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, αλλά και μία πρόσφατη εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ που  μπλοκάρει τη δουλειά τους είναι τα δύο θέματα συζήτησης που πρόκειται να θίξει σήμερα το μεσημέρι (16.00 μ.μ.,) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκετπών στον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτη Βαρδαρό. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο παράγοντας του Υπουργείου είχε ζητήσει στην συνάντηση να παρευρεθούν 3 μέλη του Δ.Σ. της  Ομοσπονδίας, αλλά τελικά θα τον επισκεφτούν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου –τα οποία απασχολούνται στις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες της χώρας- προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη πίεση με κατάθεση πλέον προσωπικών εμπειριών για άμεση εξεύρεση λύσης στα προαναφερθέντα προβλήματα. 

Το πρώτο πρόβλημα  είναι οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, και οι διοικήσεις κάποιων εξ αυτών που δεν επιτρέπουν στους ιατρικούς επισκέπτες να ενημερώσουν το επιστημονικό προσωπικό για σκευάσματα, αναλώσιμα ή ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Στον πίνακα που συνοδεύει το κείμενο, μολονότι εμφανίζονται 19 τέτοιες μονάδες σε πανελλαδικό επίπεδο, οι προβληματικές όπως μαθαίνουμε είναι πολύ περισσότερες. Και ενώ, συνομιλώντας με παράγοντα της Ομοσπονδίας, η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας ορίζει επακριβώς τι μπορεί να ζητήσει ο Διευθυντής της Μονάδας από τον Ιατρικό Επισκέπτη -ονοματεπώνυμο ,  εταιρεία που εκπροσωπεί, τα στοιχεία της Επαγγελματικής τους Ταυτότητας,  ειδικότητες που καλύπτει κ.λπ.- για να του επιτρέψει να προχωρήσει σε ενημέρωση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτήν δεν εφαρμόζεται σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Το άλλο μεγάλο θέμα που έχει δημιουργηθεί αφορά την πρόσφατα εκδοθείσα εγκύκλιο από τον ΕΟΠΥΥ, από τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού κ. Π. Γεωργακόπουλο, βάσει της οποίας οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών δεν επιτρέπεται να προσεγγίζουν το προσωπικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, για ενημέρωση, ούτε και να έχουν την όποια συναλλαγή μαζί τους.  Η πηγή μας τόνισε ότι η Ομοσπονδία είναι απόλυτα σύμφωνη με το θέμα να μην παρέχουν τα φαρμακεία των νοσοκομείων στοιχεία της συνταγογράφησης καθώς θεωρούν ότι το αντίθετο θα ήταν παράνομο. Ωστόσο, το θέμα είναι ότι οι εγκύκλιοι που έχουν εκδοθεί το τελευταίο διάστημα αφενός δυσχεραίνουν το επάγγελμα των  Ιατρικών Επισκεπτών, αφετέρου ότι εχουν μειωθεί επικίνδυνα τα πεδία δράση τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνέχιση της παραμονής τους (επαγγελματικά) στον κλάδο!. 

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο