Σε περαιτέρω υποχώρηση βρίσκεται η δραστηριότητα του ιού της γρίπης, αλλά με πέντε επιπλέον νεκρούς την περασμένη εβδομάδα.

Η επιδημιολογική εικόνα είναι αισθητά βελτιωμένη, με τις επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή να συνεχίζουν να υποχωρούν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από επιπλοκές της γρίπης έχει ανέλθει σε 89 και από αυτούς μόνον το 22,5% αφορούσε εμβολιασμένα άτομα.

Με βάση τα στοιχεία, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει πτωτική τάση και επικρατών υπότυπος παραμένει ο ιός γρίπης τύπου Β.

Στη διάρκεια της φετινής περιόδου, 250 άνθρωποι (162 άνδρες και 88 γυναίκες) χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης.

Το εύρος των ηλικιών τους ήταν από βρέφη έως 98 ετών, με μέση ηλικία τα 66,4 έτη. Από τους ασθενείς αυτούς, ήταν εμβολιασμένοι μόλις 56 (22,4%).

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν καταγράψει συνολικά 89 θανάτους σε ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Από αυτούς, οι 75 αφορούν περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ηλικίες

Πρόκειται για 53 άνδρες και 36 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 98 έτη και μέση ηλικία 71,5 έτη.

Στα 87 θύματα (97,8%) απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και στα 2 (2,2%) ιός γρίπης τύπου Β.

Από το σύνολο των 89 ασθενών που απεβίωσαν, μόνο το 22,5% ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη, αν και οι 86 ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα