Νέα εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη προκαλεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η Εισαγγελία της Αθήνας άσκηση ποινική δίωξη για βαριά αδικήματα, μεταξύ των οποίων για απάτη με βάση το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, αλλά και για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Η υπόθεση αφορά προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών από το ΚΕΕΛΠΝΟ και ανακινήθηκε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπεύθυνος, τότε, ως τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Τζαβάρας.

Σχετικές καταγγελίες είχαν γίνει και από την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ).

Η δίωξη ασκήθηκε κατά υπαλλήλων, καθώς η δικογραφία για τους μηνυόμενους υπουργούς Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη έχει αποσταλεί στη Βουλή από το περασμένο καλοκαίρι.

Η μηνυτήρια αναφορά των κ.κ. Γεωργιάδη και Τζαβάρα στρέφονταν κατά του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη και κατά παντός άλλου υπευθύνου.

Ζητούσαν να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για διάπραξη κακουργηματικών πράξεων, όπως παραβίαση προσωπικών δεδομένων και άλλα.

Κατήγγειλαν, δε, πως ο κ. Πολάκης επεξεργάστηκε αυθαίρετα αιτήσεις υποψηφίων για πρόσληψη στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) σε σχετικό διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ και αντικατέστησε τον κατάλογο επιτυχόντων που είχε εκδώσει η αρμόδια επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ με τον δικό του κατάλογο.

Ο κ. Πολάκης είχε αναφέρει τότε πως έγινε επεξεργασία των στοιχείων, προκειμένου να διορθωθούν λάθη στη μοριοδότηση.

Βουλή

Στις αρχές του μήνα, το θέμα προκάλεσε στη Βουλή έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κ.κ. Πολάκη και Γεωργιάδη.

Ο κ. Πολάκης είχε αναφέρει πως υπάρχει κατάλογος ρουσφετιών, που δεν έχει υπογραφή του κ. Γεωργιάδη, αλλά δίπλα στα 23 ονόματα που διορίσθηκαν υπάρχει το όνομα συνεργάτη του και σε ένα το όνομα της συζύγου του.

Ο κ. Γεωργιάδης είχε απαντήσει πως τα ονόματα στα οποία αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός αφορούσαν προφανώς ιδιωτικές χορηγίες, τονίζοντας πως συνεργάτης του κ. Πολάκη έστειλε μερικά και όχι όλα τα στοιχεία που είχε ζητήσει ο εισαγγελέας για το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Γιαννόπουλος

Η υπόθεση με τους διορισμούς είναι η δεύτερη που προκαλεί εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τη Δικαιοσύνη για το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τον περασμένο Οκτώβριο, είχε δικαιωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, αποπεμφθείς πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος, ο τέως αντιπρόεδρος Γιάννης Γιαννάκης και το τέως μέλος Δημήτριος Μπίτας.

Το ΣτΕ είχε κάνει δεκτές τις αιτήσεις και των τριών πρώην στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ, κρίνοντας ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προσκρούουν στις διατάξεις του άρθρου 20 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που προβλέπουν ότι πριν την επιβολή διοικητικής ποινής, πρέπει να κληθεί να εκθέσει τις απόψεις του ο ελεγχόμενος.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]