Σε ακραίες καταστάσεις οδηγούν οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας και στις λοιπές δημόσιες δομές παροχής περίθαλψης.

Στο Κέντρο Υγείας Σάμης Κεφαλλονιάς, ο διευθυντής γιατρός πληρώνει από την τσέπη του τη βενζίνη, προκειμένου να κινηθεί το ασθενοφόρο.

Όπως καταγγέλλεται από την Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το Κέντρο Υγείας Σάμης βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το νοσοκομείο Αργοστολίου, όπου εδρεύει ο σταθμός του ΕΚΑΒ.

Ο δρόμος είναι ορεινός, δύσβατος και για να διανυθεί με επιστροφή, απαιτείται περίπου μία ώρα.

Το Κέντρο Υγείας Σάμης διαθέτει ένα ασθενοφόρο, αλλά δεν υπάρχει σύμβαση με πρατήριο βενζίνης.

Από τον περασμένο μήνα, πρατηριούχος καυσίμων της περιοχής κατήγγειλε τη σύμβαση, διότι δεν πληρωνόταν μετρητά. Οι υπόλοιποι δεν δέχονται να συνάψουν σύμβαση με το Κέντρο Υγείας, επικαλούμενοι καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Με τα χίλια ζόρια – όπως σημειώνει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ – βρέθηκε ένα πρατήριο βενζίνης. Η σχετική σύμβαση έχει σταλεί από τις 10 Μαρτίου για υπογραφή στη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), αλλά δεν έχει επιστρέψει...

Τα ασθενοφόρα του σταθμού ΕΚΑΒ του Αργοστολίου προμηθεύονται βενζίνη από πρατήριο της περιοχής, το οποίο δεν δέχεται να βάλει καύσιμα στο ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας, επειδή δεν ανήκει στο ΕΚΑΒ.

Περιστατικά

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως όσο το ασθενοφόρο της Σάμης είναι ακινητοποιημένο από έλλειψη βενζίνης, προσήλθαν στο Κέντρο Υγείας τρία περιστατικά, που έχριζαν άμεσης διακομιδής:

  • Στις 7 Μαρτίου, μία γυναίκα που πήρε μεγάλη δόση φαρμάκων και κινδύνευε να πεθάνει. Έχριζε άμεσης διακομιδής. Για να σώσει την ασθενή, ο διευθυντής γιατρός έδωσε χρήματα από τη τσέπη του και έγινε η διακομιδή.
  • Στις 13 Μαρτίου, διακομίστηκε ασθενής από το Κέντρο Υγείας στο νοσοκομείο Αργοστολίου με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, ο οποίος δυστυχώς κατέληξε. Για να γίνει η διακομιδή, ο διευθυντής γιατρός έβαλε πάλι βενζίνη στο ασθενοφόρο, με δικά του χρήματα.
  • Στις 22 Μαρτίου, πήγε στο Κέντρο Υγείας ασθενής με σοβαρή εγκεφαλική πάθηση. Για τρίτη φορά, ο ίδιος γιατρός πλήρωσε από την τσέπη του και ο ασθενής νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Πάτρας.

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν πως σε πολλά Κέντρα Υγείας για να κινηθεί το ασθενοφόρο, ζητούν από τους συγγενείς των ασθενών που διακομίζονται να βάλουν οι ίδιοι βενζίνη...

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού