Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί απόφαση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, με την οποία δεν επιτρέπεται σε γιατρούς Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) να πραγματοποιούν ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις, δηλαδή ενέσεις για παθήσεις της ωχράς κηλίδας.

Με απόφασή του, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτης Γεωργακόπουλος απαγορεύει τις εν λόγω εγχύσεις, με το επιχείρημα πως οι ΜΗΝ δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και δεν υπάρχει απόφαση από τη Πολιτεία για το ποιες ιατρικές πράξεις μπορούν να κάνουν οι οφθαλμίατροι σε αυτές.

Η απόφαση προκάλεσε – όπως ήταν αναμενόμενο – τις αντιδράσεις των γιατρών που απασχολούνται στις ΜΗΝ.

“Πώς γίνεται να κάνουμε στις μονάδες μας επεμβάσεις καταρράκτη, αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς και γλαυκώματος και να μη μπορούμε να κάνουμε μια απλή ένεση στο μάτι;”, αναρωτιέται ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΠΕΜΗΝ) Γιάννης Δατσέρης.

Ο κ. Δατσέρης εκτιμά πως κάτι κρύβεται πίσω από την απόφαση. Οι ιδιωτικές κλινικές – σημειώνει – έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και για τον λόγο αυτό μπορούν να πληρώνονται από τον Οργανισμό, ενώ οι ΜΗΝ δεν έχουν σύμβαση και φυσικά δεν επιβαρύνουν το Δημόσιο.

Οξύμωρο

Ως προς το ποιές πράξεις πρέπει να γίνονται στις ΜΗΝ, οι γιατροί χαρακτηρίζουν οξύμωρο το να πρέπει η Πολιτεία να πει τι πράξεις πρέπει να κάνει ο οφθαλμίατρος, καθώς βάσει της ειδίκευσής του είναι φυσιολογικό να κάνει μόνο οφθαλμολογικές πράξεις.

Σύμφωνα με τον κ. Δατσέρη, οι ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις είναι η απλούστερη των πράξεων και στην Αγγλία διενεργείται και από νοσηλεύτριες!

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία