“Ναι” στην εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία, αλλά και πριν το 1997 και την περίοδο 2015 – 2017, λέει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μιλώντας τη Μεγάλη Τετάρτη στη Βουλή και στη συζήτηση για τη συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

“Πιστεύετε πως θα μάς φέρετε σε δύσκολη θέση; Να έρθουν όλα στο φως, υπό έναν όρο: να εξεταστεί και το 1996 και η περίοδος 2015 – 2017. Γιατί όχι και το 1997;

Γιατί εξαιρείτε τον έναν χρόνο της διακυβέρνησης Σημίτη; Επειδή ήταν τότε γενικός γραμματέας Υγείας ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Όταν ανοίγετε την πόρτα στα ορφανά του Τσοχατζόπουλου, παίρνετε μαζί σας και τις ευθύνες τους”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε την κυβέρνηση πως με την πολιτική της έγινε ο καλύτερος προστάτης των προμηθευτών της Υγείας:

“Γίνατε οι προστάτες του παλιού. Η χώρα αξίζει κάτι καλύτερο. Στην Ελλάδα της κανονικότητας δεν έχετε καμία σχέση”, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα 12,5 δισ. ευρώ, όταν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που είχε εξαγγείλει κόστισε 12 δισεκατομμύρια.

Η κυβέρνηση – είπε – αδυνατεί να προσφέρει άρτο και προσπαθεί να δώσει θεάματα.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ στα νοσοκομεία, τα οποία λειτουργούν χάρη στην αυταπάρνηση του προσωπικού του, το οποίο συνεχάρη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας καταρρέει και πως σε δύο χρόνια πέρασε μία τροπολογία, ενώ οι οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ αυξάνονται.

Κατηγορούσατε – σημείωσε – ως αντιπολίτευση το “πεντάευρω” στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και επιβαρύνατε όλους τους Έλληνες με 2% στις εισφορές Υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως υπάρχει κίνδυνος για το ΕΣΠΑ, καθώς οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εγκρίνουν τη στρατηγική του υπουργείου Υγείας.

Μέτρα

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα επικείμενα μέτρα, έπειτα από τη διαπραγμάτευση, τα οποία επιβαρύνουν νέους και χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση για την πολιτική της στα εργασιακά και την κρίση στη Συρία.

Αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή, είπε πως το χρονικό διάστημα και η θεματολογία είναι βολικά για την αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, συσκοτίζει τα παραπάνω θέματα και την άθλια κατάσταση του συστήματος Υγείας.

Επιταχύνεται – είπε – η υλοποίηση με επιταχυνόμενους ρυθμούς η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, ανεξάρτητα από τις διαφοροποιήσεις.

Αναφερόμενος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, είπε πως χρησιμοποιείται για να τροφοδοτεί με πάμφθηνο προσωπικό τις δημόσιες δομές Υγείας.

Φάρμακο

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης τόνισε πως η δαπάνη για φάρμακο στην Ελλάδα ήταν έξι φορές υψηλότερο από τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος είπε πως η εξεταστική επιτροπή δεν μπορεί να περιλάβει και την περίοδο της νυν κυβέρνησης, λέγοντας πως αυτό θα αποτελούσε λόγο παραίτησης για τον υπουργό.

Η βουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου τόνισε πως η συζήτηση αποτελεί παιγνίδι εντυπώσεων, επειδή δεν πείθουν τα αντίμετρα της κυβέρνησης.

Η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Παπαχριστοπούλου υπογράμμισε πως το πάρτι στην Υγεία παρακολούθησαν ως μέλος παλαιότερων κυβερνήσεων ο Πάνος Καμμένος και ως διοικητής του Κρατικού της Νίκαιας ο κ. Παπαχριστόπουλος

Ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέφερε πως το ΚΚΕ θα ψηφίσει θετικά στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ως προς τη δαπάνη είπε πως – παρά τη μείωση των τιμών των φαρμάκων – η συμμετοχή των ασφαλισμένων αυξάνεται.

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς έκανε λόγο για υψηλές τιμές στα “off patent” φαρμάκων, υπερσυνταγογράφηση και παρανομία με τα βιβλιάρια περίθαλψης.

Συζήτηση

Στη συζήτηση της Μεγάλης Τετάρτης, βρέθηκαν στο επίκεντρο δύο προτάσεις:

Της πρότασης του προέδρου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997 – 2014.

Της πρότασης της ΝΔ, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της διαχείρισης και των δαπανών της δημόσιας υγείας από το 1996 μέχρι σήμερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]