“Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, μια κυβέρνηση φέρνει εξεταστική για την Υγεία. Την φέρνει, γιατί εμείς δεν είμαστε ούτε μέσα στο σύστημα της σαπίλας και διαφθοράς, ούτε μας έχουν στο χέρι”.

Τα παραπάνω ανέφερε τη Μεγάλη Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, μιλώντας στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, το μαύρο χρήμα στην Υγεία ανέρχεται σε 85 δισ. ευρώ, το ένα τέταρτο του δημόσιου χρέους.

Αναφέρθηκε σε περιπτώσεις υπερτιμολογήσεων φαρμάκων, αναλώσιμων και ορθοπεδικών υλικών, που έγιναν – όπως είπε – με τις ευλογίες ενός κατεστημένου που κυβέρνησε την Ελλάδα 40 χρόνια.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως από το 1991 έως το 2010 δόθηκαν για δημόσια και ιδιωτική δαπάνη στον χώρο της Υγείας, περίπου 265 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 60% δημόσια και 40% ιδιωτική. Τα 45 δισ. από την δημόσια δαπάνη και τα 40 δισ. από την ιδιωτική, ήταν “μαύρο χρήμα”.

Για τη φαρμακευτική δαπάνη, ανέφερε ότι από 1,9 δισ. ευρώ το 2001, έφτασε τα 5,4 δισ. το 2009.

Εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν τηρούταν ο νόμος για τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως οι εταιρείες Novartis και Roche, χρέωναν τον μοριακό έλεγχο του αίματος 50 ευρώ, όταν στην Πολωνία κόστιζε 8,5 ευρώ.

Μαυσωλείο

Για το ΚΕΕΛΠΝΟ, είπε πως πρόκειται για “μαυσωλείο διαφθοράς” και “offshore κυβερνήσεων”, κάνοντας λόγο για παράνομες προσλήψεις από υπουργούς Υγείας, αναφέροντας τον κ. Γεωργιάδη.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ελέγχου και επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, ανέφερε χαακτηριστικά:

“Δεν μοιάζουμε κουμπάρε. Δεν είμαστε το ίδιο. Όταν ο ελληνικός λαός, μετά από 20 χρόνια σας εμπιστευθεί ξανά, να μας ελέγξετε εσείς”.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σοβαρός ο αντίκτυπος από το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ
ΠΦΣ προς τους φαρμακοποιούς: Μείνετε στα 5 ευρώ ανά εμβολιασμό - Μη γίνει ό,τι με τα rapid tests
ECDC: Πόσοι παίρνουν φάρμακα προφύλαξης πριν από την έκθεση στον HIV - Τι ισχύει στην Ελλάδα