Ανακαλείται προηγούμενη εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, με την οποία χρήση μηχανημάτων αποτρίχωσης λέιζερ μπορούσε να γίνεται μόνον από δερματολόγους.

Με νέα εγκύκλιο, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επισημαίνει πως τα μηχανήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιούνται από ειδικευμένους ιατρούς ειδικότητας Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής, κατόχους πτυχίου του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμητολογίας των ΑΤΕΙ της ημεδαπής ή πτυχίου ισότιμου και αντίστοιχου της αλλοδαπής.

Η παλαιότερη εγκύκλιος, που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο, προέβλεπε πως δεν μπορούσαν να γίνονται από αισθητικό ιατρικές πράξεις, είτε με τη υπόδειξη, είτε την καθοδήγηση ή με τη συνεργασία ιατρού οποιασδήποτε ειδικότητας.

Στις μονάδες αδυνατίσματος επιτρεπόταν η παροχή υπηρεσιών αισθητικής, εφόσον λειτουργούσαν ως πολυδύναμες μονάδες αισθητικής και δίαιτας ή άσκησης, αισθητικής και δίαιτας.

Ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία μονάδας αδυνατίσματος - διαιτολογικής μονάδας κρινόταν η παρουσία υπεύθυνου ιατρού ειδικότητας παθολόγου ή γενικού ιατρού καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας αυτής.

Η εγκύκλιος είχε εκδοθεί έπειτα από υπηρεσιακό σημείωμα που είχε αποστείλει τον Φεβρουάριο η Εκτελεστική Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Σύμφωνα με αυτό, η αποτρίχωση μέσω μηχανημάτων λέιζερ αποτελεί ασφαλή μέθοδο αποτρίχωσης, εφόσον διενεργείται από ειδικευμένους γιατρούς ειδικότητας Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής.

Αντίδραση

Για το θέμα, που είχε δημοσιευτεί στο Iatronet, είχε υπάρξει αντίδραση από τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδας, από τον οποίο είχαν ανακοινωθεί τα εξής:

“'Ειδικοί στην αποτρίχωση είναι οι αισθητικοί - κοσμετολόγοι, απόφοιτοι των ΤΕΙ, οι οποίοι διδάσκονται όλες τις μεθόδους αποτρίχωσης, ακόμα και το LASER & το IPL για αποτρίχωση.

Η αποτρίχωση, είναι αισθητική πράξη. Εφαρμόζεται πάντα σε υγιές δέρμα και σε υγιή άτομα. Άρα, η αποτρίχωση δεν είναι ιατρική πράξη.

Οι αισθητικοί είναι οι μόνοι που διδάσκονται την εφαρμογή των LASER, στην τετραετή φοίτησή τους στα ΤΕΙ (δύο χρόνια θεωρία και εργαστήριο LASER). Η αποτρίχωση, είναι νομοθετημένο επαγγελματικό δικαίωμα των αισθητικών - κοσμετολόγων".

Συνδυαστική

Σύμφωνα με το προεδρείο του Συνδέσμου, οι επαγγελματίες αισθητικοί έχουν τη δυνατότητα, να προσφέρουν στο καταναλωτικό κοινό, ολοκληρωμένη, συνδυαστική αποτρίχωση, εκτός από το LASER, και με βελόνα (ηλεκτρική αποτρίχωση), και με ένζυμα, και με IPL, ανάλογα, με το τρίχωμα, το δέρμα και την περιοχή του σώματος:

"Επειδή, τον τελευταίο καιρό γίνεται παραπληροφόρηση του κοινού για το LASER και την αποτρίχωση, ο υπεύθυνος φορέας των αισθητικών - κοσμετολόγων ΣΕΠΑΕ (Σύνδεσμος Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδας), ενημερώνει ότι ο πλέον αρμόδιος επαγγελματίας για σωστή και ασφαλή αποτρίχωση, είναι οι αισθητικοί - κοσμετολόγοι ΤΕΙ, ακόμα και για LASER αποτρίχωσης, αφού και αυτό αποτελεί μία συσκευή αποτρίχωσης.

Ο ΣΕΠΑΕ δηλώνει, ότι, ουδέποτε υπήρξαν παράπονα από εφαρμογή αποτρίχωσης με LASER, στα νόμιμα εργαστήρια αισθητικής, μέλη του ΣΕΠΑΕ”.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου