Την άμεση ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον καθορισμό του καθεστώτος ίδρυσης, λειτουργίας και ελέγχου των παιδικών σταθμών και την ρύθμιση των τεχνικών προδιαγραφών των παιδικών και βρεφονηπιακών δημοτικών σταθμών, ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη. Η Ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπεται από τον νόμο του 2016, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα στη λειτουργία και τον έλεγχο προδιαγραφών και καταλληλόλητας των παιδικών σταθμών. Σημειώνεται ότι ο Συνήγορος έχει θέσει τα σχετικά ζητήματα στο υπουργείο Εσωτερικών και έχει ζητήσει τη λήψη μέτρων, από το 2015.

Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο διερεύνησης αναφορών σχετικά με τη λειτουργία δημοτικών παιδικών δημοτικών σταθμών, διαπίστωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπεται στο άρθρ. 43 του νόμου 4369/2016, με αποτέλεσμα το καθεστώς ίδρυσης - λειτουργίας και ελέγχου των δημοτικών παιδικών σταθμών να μην έχει καθοριστεί. Ο Συνήγορος του Πολίτη από το 2015 έχει αποστείλει επιστολή παρατηρήσεων προς το υπουργείο Εσωτερικών, σχετικά με ζητήματα λειτουργίας των παιδικών/βρεφονηπιακών σταθμών, για τα οποία απαιτούνται τροποποιήσεις διαφόρων διατάξεων του Πρότυπου Κανονισμού (ΚΥΑ 16065/2002). Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται ότι δεν έχουν θεσμοθετηθεί οι τεχνικές προδιαγραφές, καθώς και οι ειδικοί όροι καταλληλόλητας. Επισημαίνεται ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους παιδικούς σταθμούς είναι διασπασμένο σε διάφορες διατάξεις, αναλόγως των νομικών μορφών των παιδικών σταθμών, χωρίς, ωστόσο, να υφίστανται σχετικές προβλέψεις για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, ο Συνήγορος του Πολίτη κρίνει ότι απαιτείται η άμεση επεξεργασία και έκδοση του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος, καθώς και η ενιαία αντιμετώπιση του αντικειμένου των τεχνικών κτιριακών απαιτήσεων όλων των δημοτικών παιδικών/ βρεφονηπιακών σταθμών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταγγελία Καλλιάνου για το σύστημα Υγείας - Η απάντηση Γεωργιάδη στον βουλευτή της ΝΔ
C. Rodseth: ‘’Κλειδί η συμμετοχή της βιομηχανίας στη διαδικασία της Κοινής Κλινικής αξιολόγησης για την επιτυχή εφαρμογή του νέου πλαισίου HTA’’
Σωματικά προβλήματα εμφανίζουν συχνά άνθρωποι με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή