Προβληματισμό και δυσκολίες στη λειτουργία του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” προκαλούν οι βλάβες στον αγγειογράφο του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου (στεφανιογραφία).

Όπως κατήγγειλαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι, για μια σχεδόν εβδομάδα το μηχάνημα τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον Ηλία Σιώρα, καρδιολόγο και αντιπρόεδρο της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ), ανάλογο πρόβλημα παρατηρείται με ιατρικά όργανα, μηχανήματα και συσκευές που λόγω παλαιότητας, έντονης χρήσης, λήξης της εγγύησης συντήρησης, υφίστανται συχνά βλάβες.

Οι εξετάσεις για τους ασθενείς καθυστερούν πολύ και το νοσοκομείο πληρώνει υπερβολικά ποσά στις προμηθεύτριες εταιρείας για την επισκευή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, αγγειογράφος, ακτινολογικά μηχανήματα, ενδοσκόπια, μικροσκόπια, αυτόματοι αναλυτές βιοχημικού, αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι και υπερηχογράφοι είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Είναι δεδομένη – σημειώνει – η ανάγκη αμεσότατης ανανέωσης μεγάλου μέρους του εξοπλισμού.

Κλίνες, φωτοτυπικά μηχανήματα, εκτυπωτές, monitors και κλιματιστικά μηχανήματα έχουν ανάγκη άμεσης συντήρησης ή και αντικατάστασης.

Υπάρχουν εξετάσεις (όπως ενδοσκόπια) που οι συχνές βλάβες τους μεταθέτουν τα ραντεβού για τέλος του 2017.

Την ίδια ώρα, επί οκτώ μήνες είναι κατασκευαστικά έτοιμες οι οκτώ νέες αίθουσες χειρουργείων, νέο αιμοδυναμικό εργαστήριο, μονάδα για καρδιοχειρουργημένους και νευροχειρουργικούς ασθενείς, αλλά δεν έχει προβλεφθεί ούτε προσωπικό, ούτε εξοπλισμός.

Κακή χρήση

Σε κακή χρήση αποδίδει το πρόβλημα με το μηχάνημα στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο η διοικήτρια του νοσοκομείου Νάγια Μητσάκη.

Την περασμένη Παρασκευή – εξηγεί – ενημερώθηκε για τη βλάβη και έδωσε εντολή για έλεγχο και αποκατάσταση.

Σύμφωνα με την κ. Μητσάκη, η βλάβη εντοπίστηκε αμέσως και διαπιστώθηκε πως ήταν ζημιά από κακή χρήση, κάτι που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά στο εν λόγω σύστημα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Για τον λόγο αυτό, έχει δώσει εντολή για προκαταρκτική έρευνα .

Η βλάβη αυτή δεν είναι συνήθης και δεν διατηρείται στοκ τέτοιων ανταλλακτικών στην Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος της καθυστέρησης αποκατάστασης της πλήρους και ασφαλούς λειτουργίας.

Το κόστος της επισκευής ανέρχεται στις 24.497 ευρώ πλέον ΦΠΑ και έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management